Senatorul american Lindsey Graham neagă că a numit uciderea rușilor „cea mai bună cheltuială pe care SUA le-au făcut vreodată”

29 Mai 2023
Senatorul american Lindsey Graham neagă că a numit uciderea rușilor „cea mai bună cheltuială pe care SUA le-au făcut vreodată”

În timpul unui interviu cu Volodymyr Zelensky, vineri la Kiev, al cărui videoclip a fost publicat pe canalul Telegram al președinției ucrainene, republicanul Lindsey Graham, senator din Carolina de Sud la Congresul Statelor Unite, descrie ajutorul american acordat țării drept „cea mai bună cheltuială pe care [Statele Unite] le-au făcut vreodată”. O declarație care precede imediat, printr-o montare nefericită a videoclipului întâlnirii, o altă remarcă a acestuia: „Și rușii mor." scrie Le Monde

Această succesiune de comentarii, care evident nu au nicio legătură între ele, a fost imediat extrasă – și scoasă din context – de canalul Telegram Shot (aproapiat de Kremlin), care s-a grăbit să comenteze aceste imagini: „Lindsey Graham a declarat, în timpul unei întâlniri cu domnul Zelensky, că rușii mureau datorită „celor mai bune cheltuieli pe care [Statele Unite] le-au făcut vreodată”. Reacția purtătorului de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov nu s-a lăsat așteptată: „Este greu de imaginat o rușine mai mare pentru țară decât să ai astfel de senatori. »

Totuși, în versiunea integrală a conversației înregistrate pusă la dispoziție de biroul președintelui ucrainean și văzută de Reuters, afirmația despre moartea rușilor și cea despre investițiile americane nu se succed. Lindsey Graham îi spune lui Vlodymyr Zelensky că rezistența ucraineană îi amintește de o perioadă în care americanii se luptau până la ultimul om: „A fost o perioadă în America când eram [în aceeași situație] , luptăm până la capăt, pentru a fi liberi, sau a muri. Volodymyr Zelensky răspunde: „Acum ești liber. Vom fi și noi. În acest moment, senatorul american a răspuns: „Și rușii mor. Președintele ucrainean a răspuns apoi :„Da, dar au intrat pe teritoriul nostru. Nu suntem în război pe teritoriul lor. »

Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, l -a descris între timp pe Lindsey Graham în termeni ne-măgulitori: „Bătrânul prost senatorul Lindsey Graham a spus că Statele Unite nu au cheltuit niciodată bani cu atâta succes decât pentru uciderea rușilor. Nu ar fi trebuit să facă asta. »

Cuvinte pe care Lindsey Graham le-a criticat într-un comunicat de presă trimis duminică la Reuters  : „Ca de obicei, mașina de propagandă rusă lucrează din greu. El adaugă că i-a spus lui Volodymyr Zelensky „că Ucraina a îmbrățișat mantra americană „Live Free or Die. A fost o investiție bună a Statelor Unite pentru a ajuta la eliberarea Ucrainei de criminalii de război ruși. El încheie adresându-se vicepreședintelui Consiliului de Securitate: „Domnule Medvedev, dacă doriți ca rușii să înceteze să moară în Ucraina, retrageți-vă. Opriți invazia. Opriți crimele de război. Adevărul este că tu și [președintele Vladimir]Lui Putin nu-i mai pasă de soldații ruși. »

Ministerul de Interne al Rusiei a preluat cazul, relatează RIA Novosti , luni, 29 mai. Potrivit agenției de presă, comisiei de investigație i s-a dispus începerea urmăririi penale în urma remarcilor descrise drept „rusofobe” de senatorul american.

Alte stiri din Externe

Ultima oră