Spunând că Trump nu va proteja Europa, președintele blocului de centru-dreapta s-a alăturat eurocraților care doresc să transforme UE într-o uniune de apărare cu propriul scut nuclear, scrie European Conservative.
UE trebuie să-și mărească dramatic capacitățile de apărare și să-și regândească relația cu structurile integrate de apărare pentru a fi pregătită de război, a declarat președintele PPE, Manfred Weber, într-un interviu pentru Politico săptămâna aceasta. Weber a cerut înființarea unei uniuni de apărare pentru a descuraja Rusia pentru că – ați ghicit – Donald Trump nu ne va salva.
„Când privesc anul acesta ca politician european, primul lucru care ne trece prin minte este Trump”, a spus șeful PPE, adăugând că capacitatea UE de a se proteja fără sprijinul SUA este „întrebarea fundamentală” care va domina discuțiile la Bruxelles în 2024.
Weber nu este primul în ultimele zile care îl folosește pe Trump pentru a justifica ambiții masive de apărare care ar duce în cele din urmă la crearea unei armate UE sub conducerea centralizată a Bruxelles-ului.
La începutul acestei luni, comisarul pentru Piața Internă Thierry Breton și-a amintit că Trump le-ar fi spus liderilor UE într-o conversație privată că va „renunța la NATO” dacă va fi reales, oricât de ridicol ar suna, având în vedere interconexiunea forțelor armate americane cu diferite structuri NATO.
Cu toate acestea, povestea l-a ajutat pe Breton să lanseze un fond uriaș de apărare în valoare de 100 de miliarde de euro, care ar sta la baza viitoarei uniuni europene de apărare, creată printr-o altă rundă de datorii comune, desigur.
„Ne aflăm într-un moment istoric și acum trebuie să-l înțelegem și să profităm de el”, a spus Weber în timpul interviului telefonic în drum spre Ucraina. UE „trebuie să fie capabilă să se apere în mod independent”, a adăugat el.
Weber a spus că partidul său – care se preconizează că va pierde câteva locuri, dar rămâne cel mai mare din Parlament – se pregătește să propună câteva măsuri concrete care ar deveni coloana vertebrală a uniunii apărării. Liderul PPE a propus trei lucruri, în special, pentru a-și alcătui „stâlpul european de apărare”: un scut de apărare antirachetă, un sistem de apărare cibernetică și o umbrelă nucleară.
„Europa trebuie să construiască descurajare”, a spus Weber. „Știm cu toții că opțiunea nucleară este cea cu adevărat decisivă.”
Sistemul de apărare antirachetă al UE – numit „ Eurodome ” după exemplul israelian – a fost deja propus de Comisia Europeană în octombrie, împreună cu infrastructura spațială și flota de război proprie a Bruxelles-ului cu un portavion.
Ideea centralizării capacităților nucleare, totuși, este încă un subiect delicat și nu este ușor de aruncat. Pentru moment, UE depinde de arsenalul nuclear al SUA pentru a descuraja Rusia să-și folosească propriul său arsenal, Franța fiind singurul stat membru care deține arme nucleare, cu aproximativ 300 de focoase.
„Ar trebui să acceptăm oferta [președintelui francez Emmanuel] Macron și să ne gândim acum la modul în care armamentul nuclear al Franței poate fi, de asemenea, încorporat în structurile europene”, a sugerat Weber.
„Oferta” a fost făcută încă din 2020, când Macron a propus un dialog strategic la nivelul UE privind „rolul descurajării nucleare a Franței în securitatea colectivă a [Europei]”. Dar fiindca nu le-a plăcut ideea ca Franța să aibă un rol principal în ceva, Germania a ignorat aceste apeluri în ultimii ani, deși planul este încă pe masă.
Arătând că Bruxelles-ul se pregătește deja să intensifice politicile comune de apărare ale blocului, un document scurs recent sugerează crearea unui portofoliu de apărare autonom în cadrul Comisiei Europene. Se zvonește că cel mai probabil candidat pentru a deveni primul comisar al UE pentru apărare este ministrul polonez de externe Radosław Sikorski.
Cu toate acestea, aceste probleme nu vor fi discutate peste noapte, dar există ceva care trebuie făcut imediat, a afirmat Weber, care este trecerea la o „economie de război” pentru a ajuta Ucraina și pentru a stimula pregătirea pe termen lung.
În ciuda faptului că Bruxelles-ul a promis că va livra un milion de obuze de artilerie până în martie a acestui an, mai puțin de jumătate din acestea au ajuns până acum în Ucraina, iar Kievul este forțat să raționeze muniția, a menționat Weber. El crede că statele membre UE ar trebui să folosească decrete de urgență pentru a-și forța companiile de apărare să orienteze producția către Ucraina în loc să exporte și să profite.
În plus, Weber a sugerat că procesul decizional al UE ar trebui simplificat pentru a-l face mai eficient, argumentând implicit pentru eliminarea dreptului de veto în Consiliu. Întrucât pachetul de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina este amânat doar din cauza dreptului de veto al unui stat membru (Ungaria), singura modalitate de a grăbi această procedură și alte proceduri este pur și simplu să nu lăsați toată lumea să aibă un cuvânt de spus în el.
„Ne sufocăm în propriile noastre reguli birocratice și suntem mult prea lenți pentru a sprijini Ucraina. Și de aceea trebuie să trecem și la un fel de economie de război în achiziții pentru Ucraina, unde Europa decide rapid, unde miniștrii decid rapid”, a spus Weber.
Argumentul nu este deloc surprinzător din partea lui Weber, întrucât șeful PPE este unul dintre principalii lideri ai UE care au cerut de multă vreme revizuirea tratatului eurofederalist, inclusiv deposedarea statelor membre de dreptul de veto și creșterea puterilor Parlamentului European.
Anticipând următoarea rundă de extindere din deceniul, se vorbește din ce în ce mai mult despre schimbarea tratatului pentru „acomodarea” noilor veniți, Comisia Europeană fiind așteptată să dezvăluie primele propuneri concrete cândva luna viitoare.