Oficialii de top ai Commonwealth-ului s-au reunit marţi, într-o şedinţă secretă, pentru a stabili cine ar trebui să-i succeadă reginei Elisabeta a II-a Marii Britanii, relatează presa britanică. Commonwealth-ul este o asociație voluntară de 53 de țări membre, dintre care majoritatea s-au aflat sub dominația britanică, şi care o recunosc pe regină ca şef de stat.
Ordinea de zi a întâlnirii de marţi de la Londra implică "considerații mai largi privind guvernanța" , de fapt un limbaj codificat pentru discuția despre succesiune, conform BBC.
Cu toate acestea, The Guardian relatează că surse confidenţiale au insistat că "elaborarea procedurilor de selectare a următorului șef al Commonwealth-ului a fost" în afara mandatului formal al grupului "și nu pe ordinea de zi a reuniunii".
Șeful Commonwealth-ului nu este o funcţie ereditară și nu trece automat la Printul de Wales după moartea Reginei, care în luna aprilie împlineste 92 de ani.
"Îmi imaginez că problema succesiunii, oricât de dezagreabilă ar fi ea, va veni", a declarat o sursă din interior. O a doua sursă a adăugat că problema va fi probabil discutată de liderii Commonwealth într-o întâlnire informală de la Castelul Windsor. Se vehiculează posibilitatea ca noul lider să fie votat de un un comitet, iar acesta să nu fie prințul Charles.
Conform site-ul ui oficial al comunității, "rolul liderului Commonwealth-ului include o serie de funcții simbolice. Nu există un termen maxim fixat pentru șeful Commonwealth-ului. Alegerea succesorului va fi făcută colectiv de liderii Commonwealth-ului. "
Grupul la nivel înalt se presupune că este compus din președintele Anote Tong, fost președinte al Kiribati; Lord Howell, fost secretar britanic pentru energie; Louise Frechette, fost secretar general adjunct al Națiunilor Unite; Robert Hill, fost ministru australian al apărării; Dame Billie Miller, fost viceprim-ministru al Barbadosului; Dr. Ngozi Okonjo-Iweala, fost ministru de finanțe nigerian, și George Vella, fostul vicepremier al Maltei.
Grupul este așteptat să înainteze propunerile sale șefilor de guverne din Commonwealth, la reuniunea de la Londra, din luna aprilie. BBC adaugă că Regina Elisabeta îi sprijină pe prinţul Charles pentru a-i succede la conducerea Commonwealth.
La ultimul CHOGM, în 2015, monarhul a spus că nu poate "fi mai bine susținută și reprezentată în Commonwealth decât de Prințul de Wales, care continuă să ofere atât de mult, cu multă distincție".
Regina a devenit șef al Commonwealth-ului la încoronarea sa în 1952. Alături de Marea Britanie, 15 națiuni din Commonwealth o au pe regina Elisabeta a II a ca șef de stat, inclusiv Australia și Canada.