Experții avertizează că agricultura, silvicultura și utilizarea terenurilor sunt responsabile de aproape un sfert din emisiile de gaze cu efect de seră produse de activitățile umane, iar acțiunile pentru rezolvarea acestei probleme sunt o componentă-cheie a combaterii schimbărilor climatice.
În același timp, un miliard de oameni trăiesc de pe urma pădurilor, în timp ce restul populației are nevoie de aer curat, sisteme de irigații și produse. Dar în fiecare an, aproximativ 12 milioane de hectare de pădure sunt distruse, avertizează ONU, sugerând că dacă acestea sunt protejate, ar putea oferi până la o treime din soluțiile climatice necesare în următoarele două decenii.
Noi acțiuni privind protejarea pădurilor tropicale vor fi anunțate la Conferința ONU de la Paris, în încercarea de a limita creșterea temperaturii globale. Se speră ca aceste acțiuni se vor baza pe New York Declaration on Forests, lansată de ONU anul trecut, la summitul despre climă de la New York. Conform documentului, până în 2020 ar urma să se înjumătățească pierderile de pădure, iar până în 2030 să se facă reîmpăduriri și culturi pe o suprafață mai mare decât teritoriul Indiei.
Prințul Charles va lua parte la un eveniment dedicat pădurilor și va discuta pe această temă cu lideri politici și oameni de afaceri cum ar fi Ollanta Humala, președintele Peru, Marc Bolland, director executiv Marks & Spencer și Marco Lambertini, președintele WWF International.
Discuțiile au loc la câteva zile după ce peste 150 de lideri din întreaga lume au ținut speech-uri la Conferința ONU de la Paris privind schimbările climatice. Negociatorii vor încerca în următoarele două săptămâni să bată în cuie un nou acord de reducere a emisiilor de gaze pentru a proteja țările vulnerabile împotriva efectelor creșterii temperaturilor și pentru a evita schimbări climatice "periculoase" .