Scurgerea documentelor americane prezintă „un risc foarte serios” pentru securitatea națională, spune Pentagonul

11 Apr 2023
Scurgerea documentelor americane prezintă „un risc foarte serios” pentru securitatea națională, spune Pentagonul

Scurgerea aparentă a documentelor clasificate americane, legate de Ucraina și care par autentice în cea mai mare parte, prezintă un risc „foarte grav” pentru securitatea națională a Statelor Unite, a estimat luni Pentagonul, scrie Le Monde

Faptul că aceste documente circulă online reprezintă „un risc foarte grav pentru securitatea națională și are potențialul de a alimenta dezinformarea” , a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Departamentului Apărării, Chris Meagher.

„Departamentul Apărării lucrează neobosit pentru a determina amploarea și amploarea acestor lansări, impactul estimat și măsurile noastre de atenuare. Încă investigăm circumstanțele [scurgerii] , precum și amploarea problemei. »

Purtătorul de cuvânt a susținut că secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a fost informat despre scurgere pe 6 aprilie și a început a doua zi să „convoce  înalți oficiali zilnic”.

Un flux constant de fotografii cu documente clasificate a fost descoperit pe Twitter, Telegram, Discord și alte site-uri în ultimele zile, deși este posibil ca unele să fi circulat online de câteva săptămâni înainte de a atrage atenția presei. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului a refuzat să comenteze autenticitatea lor, spunând că o echipă a ministerului lucrează pentru a determina dacă sunt autentice sau nu, dar a remarcat că fotografiile publicate păreau să conţină informaţii sensibile.

„Fotografiile par să arate documente într-un format similar cu cel folosit pentru a furniza actualizări zilnice pentru operațiunile noastre senior legate de Ucraina și Rusia, precum și alte actualizări de informații”, a spus el, dar unele „par să fi fost modificate . Cel puțin unul dintre documente pare să fi fost modificat pentru a sugera că Ucraina a suferit pierderi mai mari decât Rusia, când presupusul original spunea contrariul.

Alte stiri din Externe

Ultima oră