Scoția: soțul fostului prim ministru Nicola Sturgeon a fost arestat

05 Apr 2023
Scoția: soțul fostului prim ministru Nicola Sturgeon a fost arestat

Casa lui Peter Murrell, directorul Partidului Național Scoțian și soțul lui Nicola Sturgeon, a fost percheziționată miercuri, scrie Le Figaro.

Un nou eșec pentru mișcarea de independență a Scoției: soțul lui Nicola Sturgeon, care tocmai și-a părăsit postul de prim-ministru, a fost arestat miercuri, în cadrul unei investigații asupra finanțelor partidului lor.

Pe măsură ce demisia surpriză a liderului carismatic a slăbit Partidul Național Scoțian (SNP), poliția din Scoția a anunțat miercuri arestarea unui bărbat în vârstă de 58 de ani.

Prezență semnificativă a poliției

Bărbatul este în arest și este audiat de anchetatori”, a declarat poliția într-un comunicat, fără a-l identifica. Ofițerii efectuează, de asemenea, percheziții la mai multe adrese, ca parte a acestei investigații”. Potrivit presei britanice, este vorba de Peter Murrell, soțul lui Nicola Sturgeon. A fost până la jumătatea lunii martie director general al SNP și apoi a demisionat din aceste funcții pe care le ocupase timp de 20 de ani, în mijlocul unei controverse asupra numărului de membri ai partidului, în campania internă de numire a unui nou lider. . .

Reporterii au remarcat o prezență puternică a poliției la casa cuplului din Glasgow miercuri dimineață, cu un cort mare amenajat în fața casei. Investigațiile în derulare se referă în special la utilizarea donațiilor de 600.000 de lire sterline (683.000 de euro) strânse în ultimii ani pentru organizarea unui nou referendum de independență, un proiect aflat în prezent într-un impas în fața respingerii de la Londra. Presa ridică, de asemenea, întrebări cu privire la un împrumut pe care se presupune că l-a plătit partidului.

Într-o declarație, partidul a spus că „nu este oportun să comenteze o anchetă a poliției în curs, dar SNP cooperează pe deplin cu ancheta și va continua să facă acest lucru”. Partidul a precizat că a decis sâmbătă să-și revizuiască guvernarea și regulile de transparență. La fel ca și soția sa, Peter Murrell și-a dedicat viața cauzei pentru independență. A cunoscut-o pe Nicola Sturgeon într-o tabără de tineri SNP și s-au căsătorit în 2010. Relația lor a stârnit acuzații de conflict de interese în fruntea partidului majoritar din Parlamentul Scoțian, mai presante în timpul campaniei pentru succesiune organizată în martie.

Diviziuni interne

Nicola Sturgeon, după opt ani în fruntea Scoției și în total 15 ani în funcții de responsabilitate în executivul local, și-a anunțat la jumătatea lunii februarie demisia, spre surprinderea tuturor, explicând că îi lipsește energia. Ultimele sale săptămâni de mandat au fost marcate și de atacuri violente legate de legea adoptată de Parlamentul Scoțian care facilitează tranziția de gen, lege pe care Londra a respins-o.

Ea nu a comentat arestarea soțului ei și nici perchezițiile la domiciliul acestuia. Ea infirmase orice legătură cu împrumutul acordat de Peter Murrell SNP, asigurându-se că sunt fonduri „care aparțin” personal soțului ei. Plecarea liderului carismatic, care a purtat lupta pentru independență cu hotărâre, a slăbit partidul, care a ieșit divizat din campania internă care s-a soldat cu numirea în funcția de prim-ministru a lui Humza Yousaf, în vârstă de 37 de ani, săptămâna trecută. Liderul, primul de credință musulmană în fruntea uneia dintre națiunile constitutive ale Regatului Unit, este considerat a întruchipa continuitatea după Nicola Sturgeon, cu o linie progresistă pe probleme de societate și stânga economic. El a câștigat 52% din voturi împotriva mai conservatoarei Kate Forbes.

Această tranziție în fruntea Scoției vine în timp ce lupta pentru independență, o perioadă reînviată de Brexit și de impopularitatea guvernelor conservatoare succesive din Londra, pare să fi ajuns într-un impas. Curtea Supremă a respins dorința Edinburghului de a organiza un nou referendum fără acordul Londrei, după votul care a dus la victoria celor 55% „ nu” în 2014. Separațiștii văd independența ca pe o modalitate de aderare la Uniunea Europeană. Peste 60% dintre scoțieni au votat împotriva părăsirii UE în 2016.

Alte stiri din Externe

Ultima oră