Șefa guvernului scoțian și-a confirmat plecarea de la putere miercuri, 15 februarie, la scurt timp după ce anunțul demisiei ei a apărut în presă, scrie Le Figaro.
Premierul separatist scoțian Nicola Sturgeon, slăbit de o recentă lege care facilitează tranziția de gen , și-a anunțat demisia miercuri, 15 februarie, după opt ani la putere.
Prim-ministrul în vârstă de 52 de ani, care a rămas multă vreme foarte populară și care a purtat lupta pentru un nou referendum pentru independență, a luat cuvântul la o conferință de presă la ora 11:00 (ora locală). Nicola Sturgeon va rămâne în funcție până când va exista un succesor.
Drept controversat
În ianuarie, după demisia surpriză a premierului neozeelandez, Jacinda Ardern, Nicola Sturgeon a asigurat că mai are „energie” și că nu se simțea „deloc aproape” de momentul în care ar trebui să plece. Nicola Sturgeon a ajuns în fruntea Partidului Național Scoțian (SNP) și a guvernului scoțian după demisia predecesorului său Alex Salmond în 2014. Scoțienii au votat atunci 55% în favoarea rămânerii în Marea Britanie
De atunci, cu răbdare și determinare, a reluat lupta pentru independență, revigorată de Brexit-ul căruia scoțienii s-au opus în principal. Ea a luptat de atunci pentru organizarea unui nou vot, respins ferm de Londra. A acumulat succese electorale, obținând încă o dată în mai 2021 o majoritate pro-independență în Parlamentul local cu Verzii. Dar a fost slăbită de adoptarea în decembrie a unei legi foarte controversate care facilitează tranziția de gen, permisă de la vârsta de 16 ani și fără aviz medical.
Londra a spus că dorește să se opună și imediat după vot, a venit un scandal care să dea apă la moară detractorilor săi: o femeie transgender (bărbat care se identifică femeie) condamnată pentru violarea femeilor înainte de tranziția ei a fost încarcerată într-o închisoare pentru femei, creând reacții puternice. În cele din urmă, a fost transferată într-o închisoare pentru bărbați.
Născută în orașul industrial Irvine, la sud-vest de Glasgow, dintr-un tată electrician și o mamă asistentă, încă activă în politică, Nicola Sturgeon s-a alăturat SNP la vârsta de 16 ani ca asistent coordonator pentru tineret.
Peter Murrell, soțul ei, este directorul executiv al partidului. Cuplul, fără copii, s-a întâlnit în urmă cu mai bine de douăzeci de ani la o întâlnire a tinerilor din SNP, Nicola Sturgeon devenind unul dintre primii reprezentanți în Parlamentul Scoțian când a fost creat în 1999.
Were issues surrounding transgender prisoners the straw that broke the camel's back? - @ConnorGillies
— Sky News (@SkyNews) February 15, 2023
'This decision was not due to short-term issues', says Nicola Sturgeon, but "I will always be a voice for inclusion"
Latest: https://t.co/WUnquWvHqf
???? Sky 501 and YouTube pic.twitter.com/v6P7mQqDoW