Scholz l-a sunat pe Putin în încercarea de a „încheia războiul din Ucraina”

15 Noi 2024
Scholz l-a sunat pe Putin  în încercarea de a „încheia războiul din Ucraina”

Cancelarul Germaniei a avut o convorbire cu președintele rus arătând o schimbare de atitudine a liderilor UE în negocierile cu Kremlinul în urma câștigării alegerilor de catre Donald Trump. Scholz l-a îndemnat pe președintele rus să „negocieze cu Ucraina” iar Putin i-a spus că Rusia este dispusă să ia în considerare noi acorduri de energie cu Germania. Vineri, Volodymyr Zelensky a condamnat apelul, spunând că Scholz a deschis „Cutia Pandorei”, scrie The Telegraph

Olaf Scholz a a avut vineri un apel telefonic cu Vladimir Putin în încercarea de a pune capăt războiului din Ucraina. Cancelarul german a vorbit cu Putin pentru prima dată în doi ani, pe fondul semnelor că liderii europeni atenuează atitudinea în negocierile cu Kremlinul.

Victoria electorală a lui Donald Trump a adăugat un nou impuls căutării unui acord de pace, președintele ales părând gata să reducă ajutorul pentru Kiev, după ce a promis că va pune capăt conflictului în „prima zi” a administrației sale.

Scholz l-a îndemnat pe președintele rus să „negocieze cu Ucraina” pentru a restabili „pacea justă și durabilă”, potrivit unui purtător de cuvânt al guvernului german.

Putin a spus că orice acord de pace ar trebui să țină cont de interesele de securitate ale Rusiei și să reflecte „noile realități teritoriale”, potrivit unei Kremlinului.

Cancelarul german a dezvăluit că intenționează să vorbească cu Putin duminică, când a vorbit cu Trump pentru a discuta despre „o revenire la pace în Europa”.

Vineri, Volodymyr Zelensky a condamnat apelul, spunând că domnul Scholz a deschis „Cutia Pandorei”.

Ministerul de Externe al Ucrainei a spus într-o declarație: „Convorbirile îi dau lui Putin speranța de a-și ușura izolarea internațională.

„Este nevoie de acțiuni concrete, puternice, care să-l oblige la pace, nu de persuasiune și încercări de liniștire, pe care le vede ca un semn de slăbiciune și le folosește în avantajul său.”

În apel, Putin i-a spus lui Scholz că Rusia este dispusă să ia în considerare acorduri de energie cu Germania. Berlinul a fost puternic implicat în gazul rusesc înainte de război, dar transporturile directe au încetat când conductele de sub Marea Baltică au fost aruncate în aer în 2022.

Scholz intenționează să-l informeze pe Zelensky, aliații, partenerii Germaniei și șefii Uniunii Europene și ai NATO cu privire la rezultatul apelului de vineri. Putin și Scholz au convenit să rămână în contact, au spus surse guvernamentale.

Kremlinul a spus că diviziunile profunde au rămas cu Germania, dar faptul că dialogul cu Scholz a fost „pozitiv”.

Într-un alt semn al deschiderii liderilor UE la discuții, Sergey Lavrov, ministrul de externe al Rusiei, intenționează să facă luna viitoare prima sa vizită într-o țară din UE de la începutul războiului .

El urmează să participe la reuniunea din decembrie a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa din Malta. Grupul a monitorizat primele linii după ce Rusia a capturat părți din estul Ucrainei în 2014.

Participanții UE ar putea să nu organizeze o retragere atunci când va vorbi Lavrov așa cum au făcut mulți când a vorbit la ONU la New York.

Vineri, Zelensky a spus că războiul se va „încheia mai repede”, cu Trump la conducerea Casei Albe.

„Războiul se va încheia, dar nu există o dată exactă”, a spus el la radioul local. „Cu siguranță, cu politicile acestei echipe care va conduce acum Casa Albă, războiul se va încheia mai devreme”.

Trump a numit-o pe Tulsi Gabbard, care a făcut ecou în repetate rânduri propagandei ruse despre războiul din Ucraina, în funcția de director al informațiilor naționale.

După ce coaliția sa „semafor” s-a prăbușit săptămâna trecută, Scholz își desfășoară campania pentru realegere ca porumbelul pacii în Ucraina.

Miercuri, Scholz și-a exprimat cererea de realegere pe baza politicii sale „prudente” în Ucraina într-un discurs în fața parlamentului.

„Subliniez că cred că este corect că mi-am jucat, fără schimbare, rolul pentru a asigura că nu a existat o escaladare”, adăugând: „Sunt bucuros că mi s-a permis să îmi asum responsabilitatea în aceste momente dificile, pentru că sunt sigur că ne-a ajutat să acționăm prudent și sensibil într-o situație periculoasă.”

El a acuzat rivala Uniunea Democrată Conservatoare, condusă de Friedrich Merz, de dorința de a prelungi războiul din Ucraina prin cresterea sprijinului militar. Pe 23 februarie urmează să aibă loc alegeri anticipate.

Proaspătul angajament al lui Scholz de a căuta încheierea războiului a fost văzut în Germania ca parte a unui apel către alegătorii atrași de partidul de dreapta AfD, care face campanie împotriva sprijinului pentru Ucraina.

Un oficial al UE a declarat pentru The Telegraph că Scholz „luptă pentru supraviețuire pe plan intern, așa că a vrut să atragă atenția. În sine, nu este interzis să vorbim cu Putin atâta timp cât interacțiunea are ca scop vorbirea despre oprirea războiului”.

Potrivit Washington Post, Trump a vorbit joi cu Putin, cerându-i să nu escaladeze războiul. Kremlinul a negat că au avut loc discuții.

SUA este cel mai mare susținător militar al Ucrainei, iar Germania este pe locul doi, oferind miliarde de euro în sprijin militar și umanitar. Berlinul a promis sprijin continuu sub conducerea domnului Scholz, dar cancelarul s-a opus de mult timp ca Kievul să lovească în interiorul Rusiei folosind rachete Taurus cu rază lungă de acțiune de fabricație germană.

Poziția Ucrainei pe câmpul de luptă a continuat să se deterioreze în ultimele luni. Forțele Moscovei au intrat în orașul Kupiansk din est și au câștigat constant pe front.

Alte stiri din Externe

Ultima oră