Scandal la Bruxelles? Afacerile ciudate ale fratelui Ursulei Von der Leyen în România

02 Oct 2023
Scandal la Bruxelles? Afacerile ciudate ale fratelui Ursulei Von der Leyen în România

Un europarlamentar german solicită o anchetă cu privire la monitorizarea de către Comisia Europeană a sectorului asigurărilor din România, scrie Atlantico

Acordarea unei licențe de vânzare a asigurărilor auto din România unei companii conduse de fratele președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, stârnește îngrijorare la Bruxelles. Acest lucru vine la doar câteva săptămâni după ce Comisia a refuzat deputaților europeni accesul la un raport oficial referitor la nereguli ale principalului organism de reglementare a asigurărilor din România și o presupusă campanie de hărțuire împotriva unei anumite companii.

Europarlamentarul german Lars Peter Berg, unul dintre cei care și-au exprimat îngrijorarea cu privire la gestionarea problemei de către Comisie, a declarat într-un comentariu adresat publicației The European Conservative:

Având în vedere răspunsurile evazive ale Comisiei la întrebările parlamentare pe această temă, mă întreb dacă nu este timpul pentru o investigație independentă asupra a ceea ce se întâmplă exact în România și a abilităților Comisiei de a supraveghea „industria”.

„Eazy Asigurări”, subsidiară a gigantului european al jocurilor de noroc Superbet, a șocat experții la începutul acestei luni, când i s-a acordat licența de a vinde asigurări auto de către autoritatea română de reglementare a asigurărilor ASF, împotriva așteptărilor majorității experților din industrie.

Superbet, una dintre cele mai mari companii de jocuri online din Europa specializate în tehnologia pariurilor, are o cifră de afaceri anuală de 1,1 miliarde de dolari. Compania a anunțat numirea lui Hans-Holger Albrecht, fratele Ursulei von der Leyen, ca președinte în februarie, ceea ce a coincis cu un plan de expansiune globală.

Susținut financiar de compania americană de administrare a activelor Blackstone, intrarea Superbet pe piața asigurărilor din România vine după ani de intrigă financiară și politică din sector care au culminat cu plecarea forțată a uneia dintre cele mai mari companii de asigurări din țară, Euroins, după ceea ce ea a pretins că ar fi o campanie de hărțuire a ASF.

În luna martie a acestui an, ASF a retras licența de tranzacționare a Euroins din cauza unui deficit de capital de 400 de milioane de euro, fapt contestat nu doar de companie, ci și de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), autoritățile de reglementare bulgare și o instituție independentă de audit. Cu toții au afirmat că societatea este solvabilă.

Sectorul asigurărilor auto din România a cunoscut tulburări intense în ultimii ani, cu falimentul a patru mari companii și legături dubioase cu crima organizată și corupția politică.

Euroins susține că a intrat în vizorul ASF și al autorităților române atunci când a refuzat să cumpere compania de asigurări falimentară City Insurance în 2019, în ciuda presiunii politice, și că acest lucru a declanșat o campanie de patru ani de hărțuire reglementară împotriva ei ceea ce a dus la suspendarea în februarie a autorizației sale de a tranzacționa.

În timp ce un raport al principalului organism de reglementare al asigurărilor din Europa, EIOPA, a susținut ASF în afirmația sa conform căreia Euroins era în esență insolvabil, problema a fost complicată de refuzul neobișnuit al Comisiei Europene de a le permite europarlamentarilor să examineze un raport despre această afacere, determinând astfel o serie de întrebări parlamentare.

Europarlamentarul AfD Gunnar Beck consideră conduita UE suficient de tulbure pentru a sesiza problema Mediatorului European, invocând direct relația fratelui lui von der Leyen cu sectorul asigurărilor din România.

Într-o declarație, Beck a denunțat potențialele consecințe pentru șoferii români obișnuiți care ar putea rămâne fără asigurare în țară și în străinătate, spunând că acest caz este o dovadă în plus a incompetenței Ursulei von der Leyen pentru funcția ei în Comisie.

În situația actuală, o companie condusă de fratele lui von der Leyen ar profita de un gol semnificativ pe piață lăsat de plecarea lui Euroins. Au fost ridicate în mod repetat întrebări cu privire la faptul că Bruxelles-ul închide ochii la corupția din România pe motiv că guvernul român e eurofil.

Lars Patrick Berg a numit dezvăluirile „alarmante” adăugând:

"Înlocuitorul Euroins, o companie europeană de asigurări, pare a fi o companie susținută de SUA, cu un istoric etic îndoielnic."

Un purtător de cuvânt al Euroins a confirmat pentru The European Conservative că dă în judecată autorităţile române de reglementare la nivel european şi naţional, adăugând că instituţiile europene ar ignora dovezile solvabilităţii companiei lor.

În acest stadiu, nu există nicio sugestie de greşeală profesională din partea Ursulei von der Leyen, a lui Hans-Holger Albrecht sau a Superbet. Nici Comisia Europeană, EIOPA și nici ASF nu au răspuns la o solicitare de comentarii.

Alte stiri din Externe

Ultima oră