Scandal în Polonia. O ziaristă a fost suspendată după un interviu cu Ministrul Culturii

23 Noi 2015 | scris de Sorin Anghel
Scandal în Polonia. O ziaristă a fost suspendată după un interviu cu Ministrul Culturii

Piotr Gliński, noul Ministru al Culturii din Polonia, a acordat de curând un interviu pentru televiziunea publică TVP. Dialogul cu prezentatoarea Karolina Lewicka nu a fost unul tocmai prietenos. Totul a plecat de la teatrul din Wroclaw, oraş aflat în sud-vestul ţării, care derulează un program pe fonduri europene.


Glinski a afirmat cu câteva zile înaintea dialogului de la TVP că nu este normal că finanţarea să fie una din bugetul Uniunii Europene atâta timp cât actul ce trebuia să fie unul artistic are conţinut pornografic. În interviul de la televiziunea publică poloneză a bătut în retragere, spunând că este posibil că afirmaţiile sale să fie cauzate de faptul că presa de la Varşovia dezinformează populaţia cu privire la ceea ce se întâmplă la Wroclaw. Mai mult decât atât, ministrul chiar a acuzat TVP că este un program de propagandă ce are că scop manipularea opiniei publice.


Prezentatoarea Karolina Lewicka a luat „foc” şi l-a rugat pe Piotr Glinski să-şi ceară scuze pentru afirmaţiile făcute. Mai mult decât atât, l-a acuzat pe ministru de faptul că nu răspunde la întrebările care îi sunt adresate, preferând să ofere publicului enunţuri lipsite de sens.

Guvernul conservator şi eurosceptic de la Varşovia a anunţat în mod public că îşi doreşte o abordare patriotică în ceea ce priveşte problemele culturale ale ţării. Sub acest pretext, Janusz Daszczyński, preşedintele TVP, a anunţat că a luat decizia de a o suspenda pe Karolina Lewicka pe motiv că aceasta a avut o abatere emfatică de la standardele înalte ale televiziunii publice poloneze.


Tot acest scandal a pus pe jar ziariştii polonezi, inclusiv pe Janusz Daszczynski, care s-a numărat printre cei care au semnat o scrisoare publică prin care îi cer lui Piotr Glinski să-şi ceară scuze pentru faptul că a jignit TVP. „Cuvintele sale au fost jignitoare pentru postul nostru de televiziune. Va rugăm să ne prezentaţi scuze publice pentru modul în care aţi vorbit despre programul nostru!”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră