Sancțiunile împotriva Rusiei pot risca hegemonia dolarului american, spune secretarul Trezoreriei SUA

18 Apr 2023
Sancțiunile împotriva Rusiei pot risca hegemonia dolarului american, spune secretarul Trezoreriei SUA

Sancțiunile economice impuse Rusiei și altor țări de către Statele Unite pun în pericol dominația dolarului, în timp ce națiunile vizate caută o alternativă, a declarat duminică secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, scrie RadioFranceInternational.

„Există un risc atunci când folosim sancțiuni financiare care sunt legate de rolul dolarului, care, în timp, ar putea submina hegemonia dolarului”, a spus Yellen la CNN.

„Desigur, creează o dorință din partea Chinei, a Rusiei, a Iranului de a găsi o alternativă”, a spus ea într-un interviu. „Dar dolarul este folosit ca monedă globală din anumite motive și nu e ușor pentru alte țări să găsească o alternativă cu aceleași proprietăți”.

Piețele de capital robuste din SUA și statul de drept „sunt esențiale într-o monedă care va fi utilizată la nivel global pentru tranzacții”, a adăugat ea. „Și nu am văzut nicio altă țară care să aibă infrastructura instituțională de bază care să permită monedei sale să servească lumea în acest fel”.

Yellen a remarcat că sancțiunile sunt un „instrument extrem de important”, cu atât mai mult atunci când sunt folosite de Statele Unite și aliații săi ca „o coaliție de parteneri care acționează împreună pentru a impune aceste sancțiuni”.

Întrebată despre posibilitatea de a folosi bunurile rusești înghețate pentru a reconstrui Ucraina devastată de război după invazia Moscovei, Yellen a spus că „Rusia ar trebui să plătească pentru daunele pe care le-a cauzat”.

Dar ea a menționat că există „constrângeri legale cu privire la ceea ce putem face cu activele rusești înghețate și discutăm cu partenerii noștri ce ar putea fi în viitor”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră