Sabotajul feroviar din Germania: "Nu putem exclude că Rusia este în spatele atacului"

09 Oct 2022
Sabotajul feroviar din Germania: "Nu putem exclude că Rusia este în spatele atacului"

Câțiva oficiali germani au cerut duminică să consolideze securitatea infrastructurii naționale în urma unui sabotaj feroviar de amploare pentru care unii evocă pista rusească în contextul războiului din Ucraina, scrie RTBF.

Potrivit cotidianului Bild, care spune că a obținut un prim document de analiză de la poliția judiciară națională, aceasta din urmă consideră „că sabotajul de origine statală ar putea fi cel puțin posibil”.

„Nu putem exclude că în spatele atacului asupra companiei feroviare se află și Rusia”, a spus Anton Hofreiter un oficial al Partidului Verzilor Germani, membru al coaliției guvernamentale, considerând că recentele scurgeri de la Nord Stream 1 și 2 din Marea Baltică Marea poartă deja „semnătura Kremlinului”.

Această ipoteză este susținută de faptul că sabotajul – o tăiere a cablurilor strategice de comunicații pentru trenuri care a paralizat traficul timp de trei ore în Nord – a avut loc simultan în două locuri diferite ale rețelei la 540 de kilometri una de cealaltă, în vestul și estul țarii, conform documentului poliției citat de Bild.

Este, potrivit ziarului, și „apropierea de scurgerile recente ale gazoductelor Nord Stream 1 și Nord Stream 2 observate în Marea Baltică, despre care autoritățile suedeze vorbesc ca despre un act de sabotaj.

Potrivit altor mass-media germane, anchetatorii sunt convinși că sabotajul feroviar de sâmbătă a fost opera unor profesioniști care dețineau informații în interiorul companiei naționale de căi ferate. În același timp, nu este exclus un act al unui grup violent de extremă stângă care au mai atacat rețeaua feroviară în trecut.

Investigațiile au fost preluate de secția poliției berlineze responsabilă cu investigarea faptelor de amenințare a statului, precum atacuri sau cazuri de spionaj, potrivit acelorași surse.

Alte stiri din Externe

Ultima oră