Să nu aveți încredere în Davos în ceea ce privește „Boala X”

18 Ian 2024
Să nu aveți încredere în Davos în ceea ce privește „Boala X”

Forumul Economic Mondial riscă să repete greșelile din era Covid în viitoarele pandemii, scrie o analiză Unherd

Discuția de la Davos pe tema „Boala X” – o viitoare pandemie necunoscută și ipotetică – la cea de-a 54-a reuniune anuală a Forumului Economic Mondial nu a fost o vizionare ușoară. Ea a dezvăluit semne îngrijorătoare ale accelerării tendințelor tehnocratice în pregătirea pentru pandemie, care s-au consolidat abia după Covid.

Discuția a început cu o declarație a dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, care a încercat în mod ironic să clarifice „informațiile greșite” despre panel în sine, despre care se crede că este amenințarea numărul unu la nivel mondial în Raportul Global Riscurilor 2024 al WEF. După cum a afirmat Tedros, nu ar trebui să ne îngrijorăm cu privire la termenul misterios Boala X, care este pur și simplu un substituent pentru a ajuta la planificarea amenințărilor biologice viitoare.

Înaintea întâlnirii de săptămâna aceasta pe rețelele de socializare au existat temeri că boala X ar fi folosită ca scuză pentru a reintroduce mai multe blocaje și mandate de vaccinare. Cu toate acestea, în ciuda faptului că Tedros pledează, pe bună dreptate, pentru consolidarea asistenței medicale prioritare, educație și sprijinirea comunităților pentru a ajuta la pregătirea pentru boala X, el nu a abordat aceste temeri și nici motivele pentru care oamenii ar putea fi neîncrezători în cei responsabili.

Tema de la Davos din acest an s-a centrat pe reconstruirea încrederii, dar panelul de pandemie nu a menționat greșelile făcute în perioada Covid. În mod curios, singura referire la izolare a fost făcută în trecere de Preetha Reddy, un director de sănătate din India, care a recomandat ca răspunsul la pandemie să poată afla mai multe de la armată. „Oricand, orice se poate întâmpla și nu știm din ce parte poate veni”, a spus ea.

Din păcate, accentul pus pe boala X indică un fenomen mai larg: creșterea noului nostru stat de securitate biomedicală, cel mai bine reprezentat de structurile de guvernare tehnocratice care au condus legi de urgență privind blocarea, obligatiile de măști și vaccinuri, carantine, închideri de școli și cenzură.

Acest lucru este împletit cu originile semantice ale bolii X, care a fost botezată în Planul de cercetare și dezvoltare al OMS în 2017 pentru a ajuta la prioritizarea cercetării și dezvoltării, în special pentru vaccinuri, tratamente și teste. De atunci, a devenit o forță motrice de bază pentru proliferarea parteneriatelor public-privat (PPP) în industria globală de pregătire pentru pandemie.

Coaliția pentru Inovații în Pregătirea Epidemiilor, înființată de Fundația Gates, a mobilizat lumea sub noul său slogan: a se asigura că o nouă pandemie poate avea un vaccin nou dezvoltat în 100 de zile. Această viziune a fost articulată pentru prima dată de CEPI la Davos în 2017, iar apoi adoptată de G7 în 2021, în urma caracteristicilor plug and play ale vaccinurilor ARNm Covid.

Panoul de astăzi a reflectat ascensiunea acestei mișcări globale. De exemplu, Michel Demaré, președintele Consiliului de administrație al AstraZeneca, a subliniat necesitatea de a accelera acțiunile rapide pentru cercetare și dezvoltare, inteligență artificială și un „complex industrial de sănătate” în pregătirea pentru orice pandemie viitoare.

Această viziune tehno-utopică a ajuns să domine agenda de pregătire pentru pandemie. Un centru de dezvoltare a vaccinurilor de ultimă generație a fost creat recent de UKHSA în Marea Britanie. Și este probabil că Congresul SUA va adopta în curând un nou Act Disease X din 2023, bazat pe promovarea parteneriatelor public-privat pentru contramăsuri medicale.

Așadar, în timp ce termenul de Boală X reprezintă o viitoare urgență sanitară necunoscută, a devenit, de asemenea, un catalizator pentru o viziune specială a răspunsului la sănătate dominată de puterea corporativă, tehnologică și de stat.

Cu o întorsătură Frankensteiniană, eforturile de a preveni boala X ar putea, de fapt, să o creeze. Covid, bineînțeles, ar fi putut apărea din cercetările privind câștigul de funcție de la Institutul de Virologie din Wuhan. Dar o analiză recentă a arătat că problema biosecurității în laborator este una omniprezentă și în creștere, influențată de o dorință nesățioasă de inginerie genetică. Săptămâna trecută, de exemplu, un pre-print de la oamenii de știință chinezi a dat semnale de alarmă cu privire la cercetările suplimentare privind câștigul de funcție asupra unei tulpini mutante de Covid, folosind șoareci umanizați. Actul Disease X din SUA a fost determinat în parte de recunoașterea din ce în ce mai mare a acestei amenințări în comunitatea de informații.

Dar nimic despre aceste evoluții nu a fost menționat la Davos. Elitele preferă să închidă ochii – tocmai de aceea atât de puțini oameni au acum încredere în ei.

Alte stiri din Externe

Ultima oră