Rușii ortodocși s-au scufundat în apa înghețată pentru sărbătorile de Bobotează în ciuda temperaturilor de până la -41C (video)

20 Ian 2024
Rușii ortodocși s-au scufundat în apa înghețată pentru sărbătorile de Bobotează în ciuda temperaturilor de până la -41C (video) Galerie foto (2)

În ciuda temperaturilor aerului care au scăzut până la -41C în unele zone din Rusia și estul Europei, mii de oameni s-au scufundat în copcile din lacurile și râurile înghețate, ca parte a sărbătorii religioase. Kremlinul a susținut că Putin, în vârstă de 71 de ani, s-a scufundat în ape sub zero pentru a sărbători Bobotează. Dar purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov nu a precizat unde a făcut Putin scufundarea și nici nu a publicat nicio fotografie cu despotul făcând acest lucru, scrie Daily Mail

Creștinii ortodocși din Europa s-au dezbrăcat la temperaturi scăzute pentru a se scufunda în apele înghețate pe 19 ianuarie, într-o ceremonie tradițională care marchează sărbătorile anuale de Bobotează.

În ciuda temperaturilor aerului care au scăzut până la minus -41C în unele zone din Rusia  și estul Europei, sute de mii de oameni s-au scufundat în găurile din lacuri și râuri înghețate, ca parte a sărbătorii religioase.

Femeile îmbrăcate în bikini și bărbații doar în slip s-au scufundat în apa înghețată pentru a sărbători sărbătoarea creștină ortodoxă de Bobotează. În creștinismul răsăritean, sărbătoarea Bobotezei comemorează Botezul lui Isus în râul Iordan. 

Biserica Ortodoxă Rusă celebrează sărbătoarea conform calendarului iulian și mulți au luat parte la evenimente din Rusia, Kârgâstan, Belarus, Serbia și Ucraina.

Bărbați și femei curajoși au fost văzuți îndreptându-se încet în apa înghețată, cu fețele contorsionate de șoc, înainte de a se scufunda. 

În unele zone, autoritățile au făcut găuri în gheața care acoperise lacuri și râuri și au construit trepte de lemn pentru a permite accesul ușor în apele înghețate. Dar în câteva ore de la construirea treptelor, acestea s-au acoperit rapid cu gheață.

La Moscova, creștinii ortodocși s-au aliniat pentru a se scufunda în apa înghețată a lacului de acumulare Khimki, la temperaturi de -6C, în timp ce personalul medical urmărea.

Și în Kârgâzstan, bărbați, femei și chiar copii mici s-au aruncat în apele înghețate, ca parte a sărbătorilor de Bobotează. 

În orașul ucrainean Mariupol, aflat sub control rusesc, bărbați au putut fi văzuți scufundându-se într-un râu înghețat, în timp ce mari blocuri nde gheață pluteau în apropiere. 

Tradiția din ultimii ani a fost îmbrățișată de politicieni și diplomați, președintele Vladimir Putin fiind cunoscut că a luat parte în anii precedenți.

Anul acesta, Kremlinul a susținut că Putin, în vârstă de 71 de ani, s-a scufundat în ape sub zero pentru a sărbători Bobotează, cățărându-se printr-o gaură din gheață. Dar purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov nu a precizat unde a făcut Putin scufundarea și nici nu a publicat nicio fotografie cu despotul făcând acest lucru. 

Nu s-a mai arătat la Bobotează din 2021.  Unii cred că absența lui de la o prezentare publică a ritualului anual este un semn al sănătății sale în scădere.

În ultimii ani, Kremlinul a insistat că face acest ritual, dar nu au fost publicate poze noi.

Șeful celei mai mari și mai reci regiuni a Rusiei, Iakutia, apropiatul aliat al lui Putin, Aisen Nikolaev, în vârstă de 51 de ani, a condus drumul plonjând într-o cală de gheață la o temperatură a aerului de -41C.

El a fost urmat de copii de grădiniță din orașul siberian Krasnoyarsk, care au trecut de la o saună caldă la un frig de -20°C pentru a vărsa găleți cu apă rece peste ei înșiși.

În regiunea Kemerovo, au existat 40 de piscine reci cu o temperatură de noapte de -25C. În timp ce se aflau în Novosibirsk, mii de oameni se stropiseră în apa rece purificatoare, în ciuda unei temperaturi de -25C.

În regiunea Sverdlovsk, au fost -15C și 90 de bazine au fost tăiate în gheață.

Biserica locală le-a spus credincioșilor că nu este esențial să se scufunde din motive religioase și că este mai degrabă un obicei popular care provine din epoca țaristă.

„Din punct de vedere spiritual, scufundarea într-un izvor nu-i face pe oameni mai buni sau mai răi, nici curăță de păcat”, a explicat preotul Daniil Ryabinin. 

O persoană este curățată de dorința sinceră de a se schimba, de a se pocăi, de a se întoarce la canalul lui Dumnezeu și de a face fapte bune. Asta te va schimba.

Echipajele de ambulanță sunt în mod obișnuit în așteptare pentru a-i ajuta pe cei depășiți de frigul extrem. Corturi sunt adesea instalate pe gheață pentru a-i încălzi pe cei care fac pasul.

Între timp, orașul rus Belgorod, aflat tot în apropierea graniței cu Ucraina, și-a anulat vineri festivitățile tradiționale de Bobotează ortodox din cauza amenințării cu lovituri cu drone ucrainene. 

A fost prima dată când se știa că evenimente publice majore au fost anulate în Rusia din cauza amenințării dronei. 

În creștinismul răsăritean, sărbătoarea Bobotezei comemorează Botezul lui Isus. 

Sărbătoarea religioasă a Bobotezei este, de asemenea, sărbătorită în unele biserici creștine occidentale ca Ziua Trei Regi, care marchează vizita magilor, sau a trei magi, la pruncul Isus și închide sezonul Crăciunului.

Biserica Ortodoxă Rusă celebrează sărbătoarea conform calendarului iulian.

Deși unele țări sărbătoresc Bobotează pe 6 ianuarie, în tradiția Bisericii Ortodoxe aceasta este marcată în fiecare an pe 19 ianuarie – ziua în care se spunea că Isus a fost botezat în credință.

Creștinii ortodocși fac baie în apă afară pentru a marca ocazia și a sărbători botezul.

Alte stiri din Externe

Ultima oră