Rușii înaintează în Bakhmout și Soledar cu minele de sare în vizor

10 Ian 2023
Rușii înaintează în Bakhmout și Soledar cu minele de sare în vizor

Armata rusă câștigă teren în aceste două orașe în care miliția Wagner este angajată în lupte aprige de la mijlocul lunii mai. Regiunea este renumită pentru zăcămintele sale bogate, scrie Le Figaro.

Cel mai sângeros front al războiului. Din 17 mai, orașul Bakhmout, din regiunea Donețk este scena unor lupte aprige între ruși și ucraineni. Sub un potop de foc, îngropați în tranșee, soldații de la Kiev rezistă și cedează foarte puțin teren. Dar, în ultimele zile, armata Kremlinului, susținută de miliția Wagner și regimentele cecene, avansează în Bakhmout și în orașul din apropiere Soledar.

La Bakhmout, „rușii ar fi avansat puțin în estul orașului, dar și în sud. Mai presus de toate, manevra lor spre sud-vest ar fi reușit și după ce ar fi luat zona dintre Bakhmout și Klichiivka spre sud, ar fi investit această ultimă localitate”, anunță generalul Olivier Kempf pe Twitter.

În Soledar, „ucrainenii au fost forțați să se retragă timp de două zile și ar controla doar o mică jumătate din oraș”, adaugă acest observator atent al conflictului. Potrivit acestuia, „rușii ar împinge mai spre nord, spre Krasnopolivka, și spre sud, în tot spațiul care desparte Soledar de Bakhmout”.

Volodimir Zelensky a declarat luni că forțele ucrainene rezistă „atacurilor violente din Soledar. Le mulțumesc tuturor soldaților noștri care protejează Bakhmout (…) și luptătorilor din Soledar care rezistă noilor atacuri și mai violente din partea invadatorilor”, a spus președintele Zelensky în mesajul său zilnic, asigurând că trupele sale „au câștigat timp suplimentar ( ...) pentru Ucraina”.

O poziție foarte strategică

Separatiștii pro-ruși din regiunea Donețk au anunțat, de asemenea, luni, 9 ianuarie, că au preluat controlul asupra unui sat situat în apropierea orașului Bakhmout, indicând că au „eliberat” orașul. Într-o declarație postată pe rețelele de socializare, grupul de mercenari Wagner a susținut că acest sat a fost deja „eliberat” de oamenii săi luna trecută.

Dacă luptele sunt atât de mortale în Bakhmout și regiunea sa și că progresele de ambele părți sunt minime, este pentru că orașul prezintă un real interes strategic. Este un important nod logistic și feroviar unde se întâlnesc două autostrăzi majore. Mai presus de toate, căderea Bakhmut ar deschide rușilor calea spre Sloviansk și Kramatorsk, două orașe esențiale pentru ucraineni.

În acest sens, dacă Soledar ar cădea, armata ucraineană de la Bakhmout ar fi prinsă într-o mișcare de clește cu trupe rusești venite din nord, est și sud. Dar „posedarea Bakhmut distrus de luni de bombardamente nu ar aduce nimic decisiv pentru că rușii s-ar întâlni cu noi linii de apărare ucraineană în direcția Kramatorsk”, a sps recent istoricul militar Cédric Mas.

Deocamdată, Bakhmut și Soledar „rezistă în ciuda tuturor”, așa cum a declarat președintele Volodimir Zelensky duminică, 8 ianuarie, promițând că vor trimite mai multe unități în zonă. În aceeași zi, purtătorul de cuvânt al Forțelor Armate Ucrainene din Est, Serhiy Cherevaty, a asigurat că armata rusă nu controlează Soledar. Unele surse oficiale ucrainene, citate de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), au mai indicat că armata lor a preluat unele poziții rusești lângă Bakhmut. Dar „avansul rusesc la nord de Bakhmut este întărit de presiunea din sud, unde Klishchiivka a fost lovit”, notează Cédric Mas pe Twitter.

Dovadă a importanței luptelor din regiune, comandantul forțelor terestre ucrainene Ivan Syrskyi a mers duminică la Bakhmut și Soledar, pentru a decora luptătorii angajați pe acest front. El a mai promis că se vor lua măsuri pentru îmbunătățirea apărării celor două orașe.

Mine importante de sare

Regiunea, și în special orașul Soledar, oferă, de asemenea, un al doilea interes strategic pentru cei doi beligeranți. Pentru că există zăcăminte de gips, argilă și cretă, dar mai ales mine de sare mari, din care compania de stat Artemsol extrage anual aproximativ șapte milioane de tone de minerale. În Soledar, care înseamnă literal „a da sare”, se găsește cel mai important dintre ele.

Acest element explică ferocitatea luptelor și prezența sporită a lui Wagner în regiune? În raportul său zilnic, ISW estimează, citând un oficial de la Casa Albă, că Evgheni Prigojin, șeful grupului de mercenari, ar căuta să extragă sare și gips din minele din regiune, în scopuri financiare, așa cum este obișnuit să facă în Africa.

Tot conform ISW, Prigojine a încercat să justifice importanța acestor mine prin caracterul lor defensiv „unic și istoric”, care acționează ca „o rețea de mine subterane”, scufundându-se până la 100 de metri adâncime.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră