Ucraina: Soledar încearcă să reziste, Zelensky avertizează despre „atacuri violente” ale Rusiei

10 Ian 2023
Ucraina: Soledar încearcă să reziste, Zelensky avertizează despre „atacuri violente” ale Rusiei

Forțele ucrainene rezistă „atacurilor violente” din Soledar, estul Ucrainei, a declarat luni seara președintele ucrainean Volodymyr Zelensky în discursul său zilnic, scrie SudOuest.

Președintele ucrainean Volodimir Zelensky a declarat luni că trupele sale rezistă „noilor atacuri și mai violente” în Soledar, lângă Bakhmut, un oraș din estul Ucrainei pe care Moscova încearcă de luni de zile să-l cucerească.

„Le mulțumesc tuturor soldaților noștri care protejează Bakhmut […] și luptătorilor din Soledar care rezistă noilor și chiar mai violente atacuri din partea invadatorilor”, a spus președintele Zelensky în mesajul său zilnic.

Soledar, în regiunea Donețk, se află la aproximativ 15 kilometri de Bakhmut, un oraș care avea în jur de 70.000 de locuitori înainte de începerea ofensivei ruse în februarie, și care este acum epicentrul luptei. „Datorită rezistenței soldaților noștri de acolo, în Soledar, am câștigat timp suplimentar și forțe (conservate) pentru Ucraina”, a spus Zelensky. „Totul este complet distrus […] Întregul teritoriu Soledar este acoperit cu cadavrele invadatorilor și poartă cicatricile exploziilor. Așa arată nebunia”, a adăugat președintele ucrainean.

Wagner în acțiune

La începutul zilei, forțele armate ucrainene au spus că au respins o încercare de a lua Soledar, apoi că luptele au reluat. „După o încercare nereușită a inamicului de a captura Soledar, (...rușii) s-au regrupat, au recuperat forța de muncă, au transferat unități de asalt suplimentare, au schimbat tactica și au lansat atacuri”, a spus viceministrul Apărării, Ganna Malyar, pe mesajele Telegram.

„În prezent, inamicul a desfășurat un număr mare de unități de asalt formate din cele mai bune rezerve ale grupului Wagner. Ei calcă literalmente pe cadavrele propriilor soldați”, a adăugat ea. Într-un comunicat de presă, șeful grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a afirmat, la rândul său, că atacul asupra lui Soledar a fost efectuat „exclusiv” de membrii organizației sale.

Alte stiri din Externe

Ultima oră