Rusia suspendă participarea la acordul de export de cereale din Ucraina

29 Oct 2022
Rusia suspendă participarea la acordul de export de cereale din Ucraina

„Având în vedere actul terorist desfășurat de regimul de la Kiev cu participarea experților britanici împotriva navelor Flotei Mării Negre și a navelor civile implicate în securitatea coridoarelor de cereale în această dimineață, Rusia își suspendă participarea la implementarea acord privind exportul de produse agricole din porturile ucrainene ”, a anunțat Ministerul rus al Apărării, pe Telegram , în această după-amiază, scrie Le Monde.

Vineri, secretarul general al Națiunilor Unite (ONU) a cerut „tuturor părților” să depună „toate eforturi” pentru a extinde acordul privind exporturile de cereale ucrainene. Purtătorul de cuvânt a insistat asupra necesității de a elimina rapid „barierele” din calea exporturilor rusești. Așa-numitul acord „Marea Neagră”, semnat pe 22 iulie de ONU, Ucraina, Rusia și Turcia, a permis exportul a peste 9 milioane de tone de cereale ucrainene și a atenuat criza alimentară mondială cauzată de război. Dar incertitudinile legate de prelungirea acordului, care urmează să se încheie pe 19 noiembrie, au ridicat deja prețul anumitor produse.

La câteva ore după acest apel al ONU, președintele ucrainean, Volodimir Zelensky, a acuzat Rusia că a întârziat în mod deliberat tranzitul navelor care transportau cereale ucrainene. Într-un videoclip, el a explicat că 150 de transportoare de cereale așteptau să fie încărcate, ceea ce înseamnă că Ucraina a exportat cu 3 milioane de tone mai puțin decât se aștepta, suficient pentru a hrăni 10 milioane de oameni. Aceste exporturi sunt vitale pentru aprovizionarea cu alimente a țărilor sărace.

Alte stiri din Externe

Ultima oră