Armata rusă acuză Kievul și Londra de atacul cu drone asupra flotei sale din Crimeea

29 Oct 2022
Armata rusă acuză Kievul și Londra de atacul cu drone asupra flotei sale din Crimeea

Rusia spune că a respins un atac cu drone ucraineane în noaptea de vineri până sâmbătă asupra flotei sale din Crimeea. Ar fi „cel mai masiv” din conflict, potrivit guvernatorului pro-rus al regiunii, scrie Le Figaro.

Armata rusă a anunțat sâmbătă că a respins un atac masiv de drone asupra flotei sale în golful Sevastopol, în Crimeea anexată, și că toate aparatele au fost doborâte. Rusia a pus atacul pe seama Ucrainei și Marii Britanii.

„Niciun obiectv din oraș nu a fost afectat. Situația este sub control”, a spus guvernatorul pro-rus al orașului, Mihail Razvojayev, adăugând că este „cel mai masiv atac al dronelor și vehiculelor de suprafață pilotate de la distanță pe apele golfului Sevastopol din istoria” conflictului. în Ucraina. Ministerul rus al Apărării a raportat „daune minore” navei Ivan Goloubets, precum și barajului de izolare a golfului.

Potrivit Moscovei, atacul a implicat „nouă vehicule aeriene fără pilot și șapte drone maritime autonome” și a vizat nave care ajută la securizarea convoaielor responsabile cu exportul de cereale ucrainene în baza unui acord încheiat sub egida ONU și Turcia. „Pregătirea pentru acest act terorist și pregătirea personalului militar al celui de-al 73-lea Centru de Operațiuni Maritime Speciale din Ucraina au fost efectuate de specialiști britanici cu sediul la Ochakov, în regiunea Mykolaiv din Ucraina”, a declarat Ministerul rus al Apărării pentru Telegram.

Crimeea, anexată în martie 2014 de Rusia după o intervenție a forțelor sale speciale și un referendum denunțat de Kiev și Occident, servește drept sediu al acestei flote și ca bază logistică din spate pentru ofensiva rusă în Ucraina. Instalațiile militare și civile au fost vizate acolo de mai multe ori în ultimele luni.

Atacuri multiple

Atacurile care vizează Crimeea au crescut în ultimele săptămâni pe măsură ce forțele ucrainene avansează pe frontul de sud spre orașul Herson, transformat într-o fortăreață de ruși în așteptarea inevitabilului asalt.

Joi, Mihail Razvojayev a anunțat că termocentrala Balaklava a fost vizată de un atac cu dronă care nu a provocat pagube sau victime majore.

În august, el a raportat un atac cu drone asupra sediului Flotei ruse de la Marea Neagră din Sevastopol, fără a provoca victime, după o primă lovitură cu câteva zile mai devreme care a rănit cinci persoane.

În altă parte, pe teren, armata ucraineană a raportat lupte în regiunile Lugansk și Donețk din est, inclusiv lângă Bakhmout.

Un aerodrom și o bază militară au fost și ele victime ale exploziilor din august în Crimeea, atacuri pentru care Ucraina a ajuns să-și recunoască responsabilitatea la câteva săptămâni după fapt.

La începutul lunii octombrie, a fost Podul Crimeei, care a fost avariat de explozia unui camion-bombă. 

În altă parte la sol, armata ucraineană a raportat lupte în regiunile Lugansk și Donețk din est, inclusiv lângă Bakhmout, singura zonă în care trupele ruse au avansat în ultimele săptămâni, și bombardamente în alte câteva regiuni.

Schimb nou de prizonieri

Separatiștii pro-ruși care luptă alături de Moscova au anunțat un nou schimb de prizonieri cu Kiev, care implică 50 de persoane de fiecare parte.

Pe frontul de sud au avut loc bătălii de artilerie în satul Kobzartsi, ultimul oraș de pe partea ucraineană înainte de linia de contact cu rușii. „Ar putea merge prost acolo. Dar știm că ei suferă mult mai mult de partea lor decât de a noastră”, a asigurat un soldat ucrainean, Oleksiï, în vârstă de douăzeci de ani.

Ambele părți se pregătesc în această zonă pentru bătălia pentru orașul Herson, capitala regională, de unde autoritățile de ocupație au evacuat zeci de mii de civili, evacuări pe care Ucraina le-a numit „deportări”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră