Rusia, Belarus, Birmania și Coreea de Nord nu au fost invitate la înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a de luni viitoare la care vor participa peste 100 de capete încoronați, șefi de stat și alte personalități, a declarat marți o sursă guvernamentală, scrie Le Figaro.
După invadarea Ucrainei de către Kremlin, nici Belarus, nici Rusia nu vor fi invitate, acum numărându-se printre puținele națiuni care vor fi excluse de la eveniment. Birmania, fostă colonie britanică, și Coreea de Nord, ținute mult timp la distanță, au fost și ele ignorate de organizatori, a confirmat această sursă, care a cerut anonimatul.
Vor fi prezenți mulți șefi de stat
Înmormântarea Elisabetei a II-a de la Westminster Abbey săptămâna viitoare este un eveniment diplomatic major, între o provocare majoră de securitate pentru forțele de ordine și protocoalele care urmează să fie respectate pentru Palatul Buckingham și guvernul britanic. Președintele american Joe Biden a confirmat că va fi acolo și și-a asigurat permisiunea de a veni cu propria sa limuzină blindată, supranumită „The Beast”.
Un document care detaliază organizarea evenimentului care s-a scurs în presă sugerează că ceilalți lideri vor trebui să ia un autobuz pentru a ajunge la Westminster Abbey, dar organizatorii au explicat că cei mai apropiați aliați din Marea Britanie ar putea folosi propriile mijloace de transport. Printre aceștia, președintele francez Emmanuel Macron și premierul canadian Justin Trudeau, precum și împăratul japonez Naruhito, a cărui primă călătorie oficială în străinătate de la urcarea sa la tron în 2019.
Punct fără întoarcere
Va fi o „zi extrem de încărcată și suntem încrezători că demnitarii din întreaga lume care fac călătoria vor înțelege că aceasta este o provocare descurajantă și o situație neobișnuită”, a declarat marți un purtător de cuvânt al guvernului. Fostul rege al Spaniei Juan Carlos I, care a abdicat în 2014 și trăiește în exil în Emiratele Arabe Unite, a declarat că va participa la înmormântare împreună cu fiul său, actualul rege Felipe al VI-lea.
Președintele rus Vladimir Putin a transmis joi un mesaj foarte cald cu privire la anunțul morții suveranei, declarând că „s-a bucurat pe bună dreptate de dragostea și respectul supușilor ei, precum și de autoritate asupra scenei mondiale”. Înainte de a indica rapid că nu va merge la înmormântare. Atât Rusia, cât și Belarus au ambasade la Londra, dar relațiile diplomatice au ajuns la un punct fără întoarcere de la începutul războiului din Ucraina, susținute de președintele belarus Alexandru Lukașenko.