Funeraliile Reginei: Biden își poate aduce mașina dar ceilalți demnitari vor lua autobuzul

13 Sep 2022
Funeraliile Reginei: Biden își poate aduce mașina dar ceilalți demnitari vor lua autobuzul

Președintele Biden va avea o scutire pentru a-și duce mașina blindată la Westminster Abbey pentru înmormântarea Reginei săptămâna viitoare, în timp ce alți lideri mondiali mai puțin importanți vor trebui să se descurce cu un autobuz comun, scrie The Times.

O operațiune logistică și diplomatică fără precedent este în curs de pregătire pentru cea mai mare adunare de demnitari străini pe teritoriul britanic de la înmormântarea lui Sir Winston Churchill în 1965.

Peste 100 de regi, regine și șefi de stat sunt așteptați să participe la ceremonia de luni. Cu toate acestea, afluxul de demnitari se dovedește o bătaie de cap logistică și diplomatică pentru guvern, deoarece oficialii încearcă să echilibreze nevoile VIP-urilor străine cu buna desfășurare a evenimentului.

Conform planurilor pentru înmormântare, va fi invitat un reprezentant al fiecărei țări cu care Marea Britanie are relații diplomatice. Cu toate acestea, pe fondul temerilor de blocaj pe drumurile din jurul Westminster, mulți au fost rugați să meargă autobuzele dintr-o locație nedezvăluită din vestul Londrei.

Vor exista excepții notabile: sursele de la Whitehall au spus că lui Biden, care și-a confirmat prezența, i se va permite să călătorească la biserică cu Cadillac-ul blindat al președintelui, cunoscut sub numele de "The Beast", din motive de securitate.

Alți lideri mondiali, inclusiv președintele Macron al Franței, împăratul Naruhito al Japoniei și președintele Herzog al Israelului, probabil că vor avea de asemenea voie să aibă propriul lor transport, pe baza considerentelor de securitate. O sursă guvernamentală a spus că în mod clar nu ar fi potrivit să le cerem liderilor G7 „să ia un autobuz”, dar a adăugat că demnitarilor li se cere să fie cât mai flexibili posibil.

Tuturor țărilor li s-a comunicat că alocarea lor maximă de locuri este limitată la șeful statului sau reprezentantul lor plus partenerul. Deși lista de invitați nu a fost finalizată, este de așteptat ca, în ciuda conflictului din Ucraina, Rusia să fie reprezentată de ambasadorul său. Coreea de Nord are și o prezență diplomatică la Londra și este de așteptat să fie reprezentată. Fosta colonie a Myanmarului, cu care Marea Britanie nu are relații diplomatice, nu va fi invitată.

Printre monarhii așteptați să participe se numără Regele Filip și Regina Mathilde ai Belgiei, Regele Carl XVI Gustaf și Regina Silvia a Suediei, Regele Willem-Alexander și Regina Máxima a Olandei și Regele Felipe și Regina Letizia ai Spaniei. Tatăl lui Felipe, Juan Carlos, care a abdicat în 2014, va fi de asemenea prezent alături de soția sa, Sofía.

Liderii mondiali care și-au confirmat prezența includ prim-miniștrii Noii Zeelande, Canada și Australia, președintele Ramaphosa al Africii de Sud și președintele Steinmeier al Germaniei. Nu va exista nicio invitație pentru majoritatea foștilor lideri, precum Donald Trump, Downing Street spunând că „spațiul va fi limitat”.

Se așteaptă ca liderii să înceapă să sosească în Marea Britanie de vineri, iar duminică a fost alocat timp pentru ca ei să-și aducă omagiul Reginei în timp ce aceasta se află la Westminster Hall.
Duminică seara liderii vor fi invitați la o recepție la Palatul Buckingham găzduită de Rege si vor semna într-o carte oficială de condoleanțe; De asemenea, ei vor putea oferi un omagiu regretatei Regine cu o durată de până la trei minute, care va fi înregistrat pentru mass-media.

După slujbă vor avea loc două recepții. Prima, cu membri ai familiei regale, va avea loc la Castelul Windsor, după procesiunea Reginei de la Westminster Abbey la capela Sf. George din Windsor. Lista invitaților pentru acest eveniment va include probabil doar șefii de stat din Commonwealth, alături de aliați cheie ai Marii Britanii, cum ar fi Statele Unite.
Un eveniment de al doilea nivel va avea loc în Church House pentru alți lideri, care va include, de asemenea, miniștri înalți ai guvernului alături de diplomați.

Liz Truss, premierul, este de așteptată să-i salute pe Biden, Macron și pe alți membri ai G7 „informal” în timpul vizitelor lor.

Mulți dintre cei care sunt așteptați să participe trebuie să fie la New York a doua zi pentru cea de-a 77-a adunare generală a Națiunilor Unite. Liderilor li s-a cerut, acolo unde este posibil, să sosească și să părăsească Marea Britanie cu zboruri comerciale, dar se așteaptă ca mulți să-și vină cu propriile avioane.

Alte stiri din Externe

Ultima oră