Rusia a anulat acordul cu cereale la Marea Neagră, Ucraina a activat planul de export pe Dunare

17 Iul 2023
Rusia a anulat acordul cu cereale la Marea Neagră, Ucraina a activat planul de export pe Dunare

Acordul intermediat de ONU a deschis Ucrainei o cale de salvare pentru a exporta zeci de milioane de tone de cereale și semințe oleaginoase în ultimul an, scrie Politico.

Rusia s-a retras luni din Inițiativa privind cerealele Mării Negre, un acord intermediat de ONU care a făcut posibil ca Ucraina să exporte zeci de milioane de tone de cereale și semințe oleaginoase în ultimul an, chiar dacă războiul continuă.

Acordul a fost vital pentru ca alimentele să circule din Ucraina către întreaga lume. Dar Rusia, susținând că propriile sale exporturi de alimente și îngrășăminte erau afectate de sancțiunile occidentale „ascunse”, a redus deja în mod efectiv înțelegerea înainte de a o opri în cele din urmă. 

Iată cum a funcționat acordul și ce s-ar putea întâmpla în continuare:

Ce a însemnat acordul cu cereale la Marea Neagră și cum a funcționat? 

Organizația Națiunilor Unite și Turcia au intermediat în urmă cu un an acordul pentru a permite trecerea în siguranță a exporturilor de cereale ucrainene prin Marea Neagră, după ce transporturile s-au oprit în urma invaziei totale a Ucrainei de către Rusia și a blocării porturilor sale maritime în februarie 2022.

Conform acordului, a fost înființat un Centru Comun de Coordonare pentru a inspecta navele și a monitoriza mișcările acestora. Trei porturi ucrainene de pe coasta Mării Negre au fost acoperite de acord – Odesa, Cernomorsk și Yuzhny.

De ce a contat? 

În timp de pace, Ucraina a produs suficiente exporturi de alimente pentru a hrăni 400 de milioane de oameni. Unul dintre cei mai mari exportatori mondiali de grâu și ulei de floarea soarelui, țara obișnuia să expedieze aproximativ 5 milioane de tone de cereale și semințe oleaginoase pe lună prin porturile sale la Marea Neagră. 

Când aceasta a scăzut la zero în urma invaziei Rusiei, fermierii ucraineni au rămas fără locuri unde să depoziteze sau să vândă o recoltă excepțională. Impactul asupra securității alimentare globale a fost imediat: importatorii cum ar fi Egiptul și Libia, au fost privați de la până la două treimi din oferta lor de cereale, în timp ce alte țări au fost afectate de o creștere a prețurilor la alimente la nivel mondial, pe măsură ce piețele au reacţionat. 

Inițiativa pentru cereale la Marea Neagră a oferit o cale de ieșire. Până în octombrie anul trecut, exporturile de cereale și semințe oleaginoase ale Ucrainei prin Marea Neagră și-au revenit la 4,2 milioane de tone. În total, aproximativ 33 de milioane de tone au fost exportate în cadrul acordului, susținând fermierii ucraineni și contribuind la scăderea prețurilor la alimente la nivel mondial.

Ce s-a intamplat? 

În ciuda acestui fapt, Rusia s-a retras din pact, susținând că ONU și țările occidentale nu au reușit să-și îndeplinească cerințele de a continua acordul.  

Deși sancțiunile occidentale prevăd scutiri pentru alimente și îngrășăminte, Kremlinul susține că sancțiunile care vizează indivizii ruși și banca sa de stat pentru agricultură împiedică propriile exporturi, încălcând astfel un al doilea acord convenit în iulie anul trecut, în baza căruia ONU s-a angajat să faciliteze aceste exporturi.

Moscova amenințase în mod repetat că va înceta acordul dacă aceste sancțiuni nu erau eliminate și banca agricolă de stat nu va fi readmisă în sistemul internațional de plăți SWIFT.

De data aceasta, Kremlinul a vorbit serios. Moscova a respins un compromis propus de ONU și UE pentru a crea o nouă unitate în cadrul băncii, care ar avea voie să efectueze tranzacții legate de comerțul cu cereale.

Ce se intampla acum? 

Chiar înainte ca Rusia să plece în cele din urmă, inițiativa pentru cereale la Marea Neagră a fost mai mult sau mai puțin oprită. Numărul transporturilor a scăzut, cu doar 1,3 milioane de tone metrice exportate în mai. De la sfârșitul lunii iunie, nu au fost înregistrate nave noi în cadrul inițiativei.

Retragerea Rusiei din acord nu va avea, prin urmare, același impact ca invazia sa pe scară largă din februarie 2022. „Interdicția de facto” a Rusiei asupra livrărilor ucrainene a însemnat că piețele de mărfuri se așteptau să renunțe la acord.

Are Ucraina un Plan B?

Ucraina a pregătit un plan de rezervă pentru a-și scoate transporturile de cereale fără acord. Acest lucru depinde în parte de un fond de garantare de 500 de milioane de dolari pentru a acoperi orice daune sau cheltuieli suportate de navele care se deplasează prin Marea Neagră și, în parte, de transportul mai multor cereale pe Dunăre. 

Înainte de război, câteva sute de mii de tone pe lună erau exportate pe această rută. În ultimul an, aceasta a crescut la 2 milioane și există potențialul de a dubla această cifră, potrivit Asociației Ucrainene pentru Cereale.

În timp ce Ucraina poate continua să exporte fără acordul cu cereale la Marea Neagră, sfârșitul acestuia nu va veni fără probleme. Fermierii din Ucraina vor primi o lovitură. Iar costurile logistice crescute înseamnă că vor trebui să vândă la o rată redusă, spun analiștii.

Vor suferi țările sărace de foame?

Acordul cu cereale de la Marea Neagră a fost în centrul unei bătălii de propagandă de luni de zile între Moscova și Kiev pentru a afla cine poate pretinde pe bună dreptate că hrănește lumea . 

Președintele rus Vladimir Putin a susținut săptămâna trecută că doar 3% din exporturile ucrainene sunt destinate țărilor sărace. Cifrele compilate de platforma de date de transport Kpler contrazic categoric aceasta afirmatie.

Totuși, orice scădere a aprovizionării globale sau volatilitate pe piețe – oricât de mică – are impact asupra țărilor sărace care se confruntă cu insecuritatea alimentară. „Acum, că această înțelegere nu mai este valabilă, este și mai urgent să ne regândim cum să hrănim lumea”, a spus agenția Oxfam, cerând mai mult sprijin pentru micii fermieri din țările care se bazează pe importurile de alimente.

Alte stiri din Externe

Ultima oră