"România sprijină Ucraina în tranzitul cerealelor, discuțiile de aderare la UE", spune Luminița Odobescu

02 Oct 2023
"România sprijină Ucraina în tranzitul cerealelor, discuțiile de aderare la UE", spune Luminița Odobescu

România înțelege consecințele agresiunii ruse împotriva Ucrainei pentru propria sa securitate și pentru UE în ansamblu și va ajuta Ucraina în dimensiunea militară, tranzitul cerealelor ucrainene și progresul către negocierile de aderare la UE, scrie Ukrinform

"Acesta este un moment istoric. Aceasta este prima reuniune de acest fel a Consiliului Afaceri Externe al UE de la Kiev. Reziliența ucrainenilor, lupta lor pentru țara lor este de mare importanță pentru Europa... Situația de securitate în și în jurul Ucrainei este foarte importantă. dificil.România și alte state membre au cele mai lungi granițe cu Ucraina, înțelegem foarte bine consecințele războiului din Ucraina.Azi vom discuta despre situația de securitate și militară, precum și despre asistența Ucrainei atât bilateral cât și în cadrul UE și NATO ”, a declarat ministrul Afacerilor Externe al României, Luminița Odobescu, înaintea ședinței Consiliului pentru Afaceri Externe al UE de la Kiev, transmite un corespondent Ukrinform.

Ea a menționat că epavele dronelor rusești au fost găsite și pe teritoriul României. Porturile ucrainene de la Dunăre, pe care Rusia le atacă, sunt foarte aproape de granița cu România. Acțiunile agresorului subminează economia Ucrainei, securitatea alimentară globală și împiedică transportul civil în Marea Neagră.

„România își va continua eforturile pentru tranzitul cerealelor ucrainene. Până în prezent, peste 25 de milioane de tone de cereale ucrainene au fost transportate prin România pe căi de solidaritate. Lucrăm îndeaproape cu guvernul Ucrainei, Comisia Europeană și partenerii noștri pentru creșterea capacității de tranzit de la 2 milioane la 4 milioane de tone pe lună până la sfârșitul acestui an”, a subliniat Odobescu.

Potrivit acesteia, miniștrii europeni vor discuta astăzi, la Kiev, despre progresul Ucrainei către aderarea la UE.

Alte stiri din Externe

Ultima oră