Fostul cancelar al lui Boris Johnson a fost nominalizat de conservatorii britanici pentru a deveni prim-ministru, scrie Le Figaro.
Pentru milioane de oameni din Marea Britanie și India, este un semn. Țara are pentru prima dată un șef de guvern de origine indiană în plină sărbătoare a Diwali, marele festival al luminilor sărbătorit de hinduși și sikh. Pentru Rishi Sunak însuși, acest semn nu este probabil nesemnificativ. Într-un interviu acordat The Times vara trecută, el a mărturisit că ceremonia de aprindere a lămpilor diya de pe treptele din Downing Street, când era Cancelar al Finanțelor, a fost unul dintre momentele importante ale carierei sale de care era cel mai mândru. „A avut o semnificație profundă pentru mulți oameni și a fost un lucru uimitor în țara noastră”,a spus. În privința religiei hinduse, el a mărturisit, de asemenea, cât de mult credința lui „i-a dat putere, scop și a făcut parte din cine era el” .
Dincolo de psihodrama politică dintre tories și criza economică care zguduie țara, intrarea în Downing Street a unui bărbat de origine indiană și hindusă este un moment istoric. Omul pe care presa îl numește „Maharaja of Dales” , referitor la fortăreața sa parlamentară, a explicat întotdeauna că identitatea sa asiatică a fost importantă pentru el: „Sunt britanic, este casa mea și țara mea, dar moștenirea mea culturală este indiană, soția mea este indiană și eu sunt hindus” . În 2015, a depus jurământul în parlament pe Bhagavad Gita, unul dintre textele fundamentale ale hinduismului. Îi place să spună că, dacă nu bea niciodată alcool, soția lui nu se ferește de aceste băuturi.
Revenirea lui Sunak în lumina reflectoarelor este aproape la fel de spectaculoasă ca cea a lui Boris Johnson, dacă ar fi reușit în noul său marș pe Londra. În urmă cu șapte săptămâni, fostul ministru de finanțe a fost un învins. În competiția de vară pentru șeful Partidului Conservator, rivala Liz Truss a câștigat cu 57% din voturi față de 43%. Sunak a fost favoritul parlamentarilor conservatori, dar cei 170.000 de membri de partid au fost cei care au votat pentru finală, iar figura mai de „dreapta” a lui Truss a avut votul lor. Pentru mulți alegători conservatori și susținători ai lui BoJo, „Rishi” a fost și un trădător suprem. Prin el venise căderea „șefului”, când demisia sa spectaculoasă de la guvernare declanșează o reacție în lanț. „Prăbușirea” spectaculoasă a celei care dorea să fie o nouă Doamnă de Fier i-a oferit lui Sunak o oportunitate – neașteptată într-un timp atât de scurt – de răzbunare. În aceste ore furtunoase, a jucat cartea profilului său serios și experimentat, capabil să restabilească credibilitatea economică a conservatorilor. „Publicul se așteaptă pe bună dreptate ca guvernul să fie condus corect, competent și serios”, a scris el în scrisoarea sa de demisie în iulie. În mod clar, voi fi un anti-Johnson...
Pentru alții, incluzând acum foștii sustinatori ai lui Boris Johnson, Sunak este într-adevăr cel care poate salva partidul conservator pe care scurtul dar explozivul episod Truss l-a lăsat mai năucit ca niciodată. „Dacă te uiți la provocarea economică cu care ne confruntăm, el este cel care a avut întotdeauna dreptate cu privire la ceea ce avem nevoie”, a comentat fostul vicepremier Dominic Raab. De fapt, în august, Sunak prezisese la literă toate problemele în cascadă pe care le vor dezlănțui proiectele economice ale lui Liz Truss, avertizându-și rivala cu privire la programul ei „de basm ”. În timp ce reducerile de taxe s-au impus ca tema centrală a campaniei, el a jucat seriosul și experiența. A propus să atace cu „onestitate, seriozitate și hotărâre” criza economică, mai degrabă decât să pună povara asupra generațiilor viitoare.
Sunak - are doar 42 de ani - nu vine de nicăieri. S-a spus de multă vreme că este chemat pe cea mai înaltă traiectorie, deși imaginea lui a fost ciobită în ultimele luni. Cel care a devenit popular prin acordarea subvențiilor în timpul pandemiei a trebuit să înăsprească regulile și acum era criticat pentru că nu a făcut suficient în criza puterii de cumpărare. Controversa a crescut când s-a descoperit că bogata lui soție, Akshata Murty, a economisit milioane de lire sterline în taxe datorită statutului fiscal privilegiat de „non dom” (nedomiciliat) în regat în timp ce locuia la Londra. Și că el însuși avusese o carte verde americană când era încă cancelar.
Cu alura lui de „premiantul clasei”, întotdeauna impecabil îmbrăcat și zâmbitor, acest „indian britanic” are o carieră pe cât de strălucitoare, pe atât de orbitoare. De origine indiană, familia sa își are rădăcinile în Punjab, dar părinții lui au venit în Marea Britanie din Africa de Est. Rishi s-a născut în 1980 în Southampton, Hampshire (sud-vestul Angliei), într-o familie de clasă mijlocie, cu un tată medic generalist și o mamă farmacistă. După ce a studiat la instituția elegantă a Colegiului Winchester, tânărul a studiat filosofia, știința politică și economia la Oxford, înainte de a traversa Atlanticul pentru un MBA la Stanford. Traiectoria perfectă.
Viața profesională a lui Rishi Sunak a început cu o perioadă inițiatică la Goldman Sachs, înainte de a se alătura unui fond speculativ și, în cele din urmă, de a-și crea propriul fond. Apoi a fost o scufundare în politică când a fost ales deputat pentru Richmond, Yorkshire, în 2015. În anul următor, a militat pentru „Leave” la referendumul privind părăsirea UE. Chiar dacă votează de trei ori pentru acordul Theresei May, Rishi Sunak devine rapid un susținător al lui „BoJo”. În iulie 2019, cel care a devenit prim-ministru l-a numit secretar de stat pentru Trezorerie. În februarie 2020, a devenit mare trezorier al regatului, până la demisia sa în iulie.
Rishi Sunak s-a căsătorit cu Akshata Murty, fiica miliardarului indian Narayana Murty, fondatorul gigantului de servicii IT Infosys, iar cuplul are doi copii. Deși evită demonstrațiile ostentative, politicianul bogat și-a cumparat o vilă de lux în Kirby Sigston. Anul acesta, el a devenit primul politician de rang înalt care a fost inclus în cei 250 de cei mai bogați oameni din Marea Britanie ale Sunday Times. Datorită acțiunilor pe care Akshata Murty le deține la Infosys, cuplul ar fi în fruntea unei averi estimate la 730 de milioane de dolari.
Noul premier este dornic să se distanțeze de această imagine a unei persoane privilegiate, deconectată de realitățile muritorilor obișnuiți britanici. „Mi-am petrecut viața luptând din greu pentru a obține rezultate”, a spus el pentru The Times. Ne concentrăm asupra poziției mele actuale. Dar am ajuns acolo pentru că am fost capabil să fiu dur cu mine de-a lungul carierei mele.
De asemenea, neagă că vrea să păstreze un sistem în care și-a făcut loc. „După ce am fost la guvernare, cred că sistemul pur și simplu nu funcționează atât de bine pe cât ar trebui”, a spus el. Și provocările despre care vorbesc nu sunt abstracte, sunt în fața noastră”. Spune că vrea să le abordeze în forță. Pentru el, o mentalitate de status quo nu este sustenabilă și a promis că „se va pune în regim de gestionare a crizelor din prima zi a mandatului” .
Pentru a rezista presiunii laburiste la următoarele alegeri din 2024, fostul bancher va trebui să cucerească în continuare inimile electoratului popular câștigat în 2019 în „zidul roșu” din nordul Angliei.