Generalul francez (2S) François Chauvancy analizează înntr-un interviu pentru Le Figaro dedesubturile insurecției paramilitare Wagner și revine la intențiile reale ale liderului acesteia, Evgheni Prigojin.
General (2S) François Chauvancy este consultant în geopolitică, doctor în științe ale informației și comunicării și profesor la Institutul Catolic din Paris.
- Grupul paramilitar Wagner a intrat în rebeliune împotriva ministerului rus al apărării, după ce șeful acestuia, Evgheni Prigojin, a acuzat armata regulată că a ucis mulți dintre mercenarii săi în bombardamente. Ce părere aveți de această acuzație?
General François CHAUVANCY - Dacă aceste bombardamente sunt dovedite, este pentru că Moscova a vrut să-l scoată din joc pe Prigojin, care este un spirit liber care subminează constant în mod public influența armatei ruse. El a făcut remarci scandaloase în ultimele luni, acuzând în special Ministerul Apărării că îi consideră pe soldați carne de tun. Această lovitură este o modalitate ca oricare alta de a îl neutraliza. Dar după părerea mea, dezmembrarea structurii Wagner era în curs de câteva săptămâni.
La începutul lunii iunie, Kremlinul a ordonat milițiilor private să semneze un contract cu Ministerul Apărării. Se terminase și cu recrutarea mercenarilor în închisori, cu siguranță sub autoritatea Moscovei. Toate acestea au arătat dorința de a restabili ordinea. Totuși, deocamdată, acest bombardament este menționat doar de Prigojin. Dovezile materiale care atestă existența acestor lovituri sunt pentru moment foarte puține. Ele nu puteau fi decât un pretext pentru a declanșa o insurecție menită să zădărnicească viitoarea „Noapte a cuțitelor lungi”, în timpul căreia ar fi fost eliminat.
- Care sunt resursele operaționale ale lui Wagner? Se pot angaja cu adevărat într-o luptă împotriva armatei ruse?
Prigojin a menționat 25.000 de oameni sub comanda sa. O cifră de care mă îndoiesc puternic, având în vedere pierderile imense de personal din Ucraina, dar și presupus în bombardamentele armatei ruse pe care Prigojin le denunță. Și chiar dacă 25.000 de oameni erau sub comanda lui, nu toți puteau forma un singur batalion pe drumul spre Moscova - au fost împărțiți în mai multe trupe, trimiși în mai multe locuri.
Cu toate acestea, trebuie subliniat că nu am știut niciodată cu adevărat cum a fost constituită miliția Wagner. Ei ne-au fost prezentați inițial ca fiind doar sprijin al infanteriei, delincvenți. Știm, totuși, că în rânduri se află foști Spetsnaz (forțele speciale ruse) și descoperim astăzi, pe mai multe fotografii și videoclipuri, că dețin vehicule blindate, tancuri și poate chiar elicoptere. Se ridică o altă întrebare: va fi armata rusă loială puterii politice sau o parte din aceasta se va alătura lui Wagner, sătulă să fie maltratată de Kremlin? Următoarele ore vor spune. Dar oricum, în opinia mea, scopul acestei rebeliuni nu este să înfrunte armata rusă, chiar dacă vor exista lupte.
- Atunci care este scopul lui Prigojin?
Una dintre ipotezele în care cred cel mai mult este că vrea să supună sau să preia Statul Major Rus. Această insurecție nu este o revoltă împotriva războiului, ci o revoltă pentru a duce războiul altfel, în conformitate cu ceea ce spune Prigojin de luni de zile. El acuză Ministerul Apărării de incompetență. Prin urmare, nu întâmplător a mers cu oamenii săi la Rostov-pe-Don, cartierul general al armatei ruse de unde sunt coordonate operațiunile din Ucraina. Nu cred că vrea să treacă peste Moscova sau să-l destituie pe Vladimir Putin. Îl vizează doar pe Serghei Şoigu, ministrul apărării. Aceasta este și o noutate, o lovitură de stat împotriva unui Stat Major. El nu caută puterea politică, ci puterea militară. Sau, vrea doar să-și salveze pielea.
- Adică?
În opinia mea, această insurgență poate evolua în viitorul apropiat doar în două moduri. Primul este că Prigojin conduce o „simplă” lovitură de stat, apoi este reținut, este arestat sau chiar executat. Este sfârșitul milițiilor Wagner. Al doilea este că ia ostatic Statului Major rus și reușește să discute direct cu armata. Ar fi un succes pentru el, deoarece va deveni o figură politică și va apărea ca salvator. Vladimir Putin ar putea folosi acest scenariu pentru a da vina pe comandament pentru erorile armatei ruse. Atunci Prigojin își va salva propria piele, dovedind astfel că a acționat în interesul patriei sale, și nu împotriva lui Putin.
- Prigojin încă amenință că va merge până la Moscova... Poate această rebeliune să doboare Kremlinul? Va reuși Vladimir Putin să iasă nevătămat din această situație?
Pentru a răspunde la această întrebare, cel mai bine este să analizați situația din Belgorod (un oraș rusesc la granița cu Ucraina unde au avut loc atacuri cu drone de la Kiev). Timp de săptămâni, insurgenții pro-ucraineni au făcut ce au vrut acolo. Amintiți-vă drona care a lovit Kremlinul. Aceste două evenimente majore din știrile occidentale nu au schimbat absolut nimic pentru Vladimir Putin. Ele demonstrează că există o inerție totală în cadrul populației ruse și că aceste destabilizări care ni se par imense în Occident nu au, în realitate, niciun impact la nivel federal.
A fost și capturarea Rostov-pe-Don de către Wagner un micro-fenomen? Iși va abandona cu adevărat populația civilă liderul pentru soldații care sunt prezentați drept delincvenți, mercenari, trădători, dezertori? De îndată ce un eveniment putea teoretic să provoace autoritatea și puterea lui Putin, acesta s-a întors în așa fel încât să-i fie de folos. Adăugați asta la faptul că Prigojin vrea să facă războiul „mai bun”, ceea ce înseamnă, în cele din urmă, că el aprobă conflictul din Ucraina și îl aveți pe Putin încă și mai bine instalat la putere. De fapt, nu cred că revolta lui Wagner ar putea declanșa un război civil, contrar celor spuse de Putin în discursul său către națiune, sâmbătă dimineață...