Revolta Grupului Wagner împotriva Moscovei

24 Iun 2023
Revolta Grupului Wagner împotriva Moscovei

Liderul grupului paramilitar rus Wagner, Evgheni Prigojine, în vârstă de 62 de ani, a intrat în rebeliune deschisa împotriva comandamentului rus. El a postat o serie de mesaje de vineri seara până sâmbătă, susținând că s-a întors cu trupele sale de mercenari în orașul Rostov-pe-Don, din sudul Rusiei si că a preluat controlul asupra site-urilor militare rusești, scrie Le Monde

De luni de zile, Prigojin se află într-o luptă pentru putere cu ierarhia militară a Rusiei, dând vina pe aceasta pentru moartea trupelor sale în estul Ucrainei. În mai multe rânduri, el i-a acuzat pe ofițerii militari de rang înalt că nu și-au echipat în mod adecvat armata privată, că au întârziat înaintarea trupelor sale cu chestiuni de birocrație, atribuindu-și în același timp toate victoriile câștigate de oamenii lui Wagner.

Vineri, Prigojin și-a lăsat furia să explodeze, spunând că conducătorii militari ai Moscovei au ordonat lovituri asupra taberelor sale  ucigând zeci de paramilitari ai lui Wagner. Moscova a negat că a fost în spatele loviturilor. Prigojin a spus că membrii înalți ai armatei ruse vor fi arestați, jurând că „vor merge până la capăt” .

În cursul nopții de vineri spre sâmbătă, liderul grupului Wagner a susținut că forțele sale au doborât un elicopter militar rus. Câteva ore mai târziu, el a asigurat că site-urile militare din sudul Rusiei, în Rostov-pe-Don, erau „sub controlul” oamenilor săi. Rostov-pe-Don este sediul Comandamentului de Sud al armatei ruse de unde sunt coordonate operațiunile militare din Ucraina.

Potrivit informațiilor britanice, sâmbătă dimineața între oamenii din grupul Wagner și armata rusă au existat puține lupte, unii membri ai forțelor ruse „cel mai probabil rămânând pasivi, aprobând [de] acțiunea lui Wagner  ”  .

  • Care este reacția Moscovei?

Kremlinul a declarat peste noapte de vineri până sâmbătă că „se iau măsuri” împotriva revoltei. Rusia a întărit securitatea la Moscova și în mai multe regiuni precum Rostov și Lipetsk.

Armata rusă a început să desfășoare „acțiuni operaționale și de luptă necesare” în regiunea Voronej, la granița cu Ucraina, a declarat guvernatorul regional Alexander Gusev pe Telegram. Voronezh se află la jumătatea distanței dintre Moscova și orașul Rostov, unde Wagner a susținut primele preluari de infrastructură militară sâmbătă dimineața.

Vladimir Putin a denunțat sâmbătă „amenințarea mortală” și riscul de „război civil” reprezentate de Evgheni Prigojine. El a îndemnat țara să se unească. Numind acțiunea mercenarilor lui Wagner „trădare” , el a promis că le va aplica o „pedeapsă inevitabilă” .

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev, președintele cecen Ramzan Kadyrov și șefii ambelor camere ale Parlamentului rus au cerut oamenilor să-l sprijine pe Putin.

Care sunt intențiile lui Prigojine

Intențiile lui Prigojine nu sunt încă clar definite și, după cum a menționat Franz-Stefan Gady de la Institutul Internațional de Studii Strategice (IISS) situatia este ambigua:

– nu există nicio scădere semnificativă a activității militare ruse pe linia frontului;
– ritmul focului rusesc nu a scăzut
– nu s-a observat o rotație majoră a trupelor ruse din prima linie;
– capturarea Voronezh și Rostov-pe-Don de către Wagner poate avea un anumit impact asupra liniilor de comunicație terestre rusești și a fluxului de provizii și întăriri către și dinspre liniile frontului;
– Forțele ruse par să continue să lanseze atacuri asupra unor părți ale liniei frontului în Donbass.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră