Evgheni Prigojin a cerut „oprirea comandamentului militar rus”. Moscova a deschis o anchetă cu privire la un apel la „revoltă armată”, scrie Le Figaro
Liderul grupării paramilitare ruse Wagner a acuzat vineri, 23 iunie, armata rusă că a desfășurat lovituri mortale asupra luptătorilor săi din spatele frontului ucrainean, cerând o revoltă împotriva comandamentului militar, ceea ce a făcut ca acesta să fie imediat vizat de o anchetă pentru un apel la „revoltă armată”. Armata ucraineană a spus că „observă” conflictul verbal dintre Wagner și Kremlin.
„Acuzațiile difuzate în numele lui Evgheni Prigojin nu au niciun temei. În legătură cu acestea, FSB (serviciile de securitate ruse) a deschis o anchetă pentru un apel la revoltă armată”, a declarat Comitetul Național Antiterorism al Rusiei într-un comunicat citat de agențiile de presă ruse. La rândul său, președintele rus Vladimir Putin „este informat despre toate evenimentele din jurul lui (Evgheny) Prigojin. Sunt luate măsurile necesare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de TASS.
„Număr mare de victime”
Anterior, șeful lui Wagner a susținut că bombardamentele rusești au provocat un „număr foarte mare de victime” în rândurile grupului său. „Au efectuat lovituri, lovituri cu rachete, în taberele noastre din spate. Un număr foarte mare dintre luptătorii noștri au fost uciși”, a spus Evgheni Prigojin într-un mesaj audio. El a promis că va „răspunde” acestor atacuri ordonate, potrivit lui, de ministrul rus al Apărării, subliniind că nu pledează pentru o „lovitură militară”, ci că dorește un „marș pentru justiție”. Aceste acuzații „la presupuse” lovituri ale Ministerului rus al Apărării asupra bazelor din spate ale grupării paramilitare Wagner nu corespund realității și sunt o provocare ”, a replicat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat de presă.
Acest nou schimb dramatic între cele două entități aflate în centrul ofensivei Rusiei în Ucraina dezvăluie din nou tensiunile profunde din cadrul forțelor ruse legate de conflictul ucrainean. „Comitetul de comandă al Grupului Wagner a decis că cei care au responsabilitatea militară pentru țară trebuie opriți”, a mai spus șeful Wagner într-un mesaj audio, solicitând să nu opună „rezistența ” trupelor sale și asigurând că ministrul Apărării, Serghei Şoigu, ar fi „oprit”. El usținutd că are „25.000” de luptători și cerând rușilor „să li se alăture”. "Suntem 25.000 și urmează să stabilim de ce domnește haosul în țară (...) Rezervele noastre strategice sunt toată armata și toată țara”, a declarat Evgheni Prigojin într-un mesaj audio, cerând „încheierea mizeriei” .
Remarci contradictorii
Armata rusă se retrage în mai multe sectoare din sudul și estul Ucrainei, indicase vineri șeful lui Wagner, contrazicând afirmațiile Kremlinului că contraofensiva de la Kiev este un eșec. „Armata (rusă) se retrage în zonele Zaporojie și Herson (sud), forțele armate ucrainene forțează”, a spus Evgheni Prigojin într-un interviu video publicat pe Telegram de serviciul său de presă.
„La fel se întâmplă și în Bakhmut, inamicul va pătrunde din ce în ce mai adânc în apărarea noastră ”, a adăugat omul de afaceri, referindu-se la un oraș din est pe care rușii pretind că l-au capturat, dar unde ucrainenii spun că au progresat pe flancuri în ultimele săptămâni. . „Nu există control, nu există succese militare” de la Moscova, a spus din nou Evgheni Prigojin, afirmând că soldații ruși „se spală cu sângele lor”, un mod de a afirma că suferă pierderi grele.
Neverificabile dintr-o sursă independentă, cuvintele șefului lui Wagner le contrazic în orice caz pe cele ale lui Vladimir Putin și Serghei Șoigu, potrivit cărora armata rusă „respinge” toate atacurile ucrainene. În ultimele zile, Vladimir Putin a repetat că contraofensiva ucraineană a fost un eșec și că forțele de la Kiev au suferit pierderi aproape „catastrofale”. Joi, Serghei Şoigu a asigurat că armata ucraineană se află în proces de „regrupare”, după ce nu a reuşit să spargă apărarea rusă. Evgheni Prigojin a descris drept „înșelăciune profundă” declarațiile victorioase ale Ministerului rus al Apărării, acuzând personalul că „ascunde” dificultățile și pierderile rusești pe teren.
Dovadă, însă, că contraofensiva ucraineană este luată foarte în serios de Moscova, Vladimir Putin a vorbit de mai multe ori în câteva zile despre situația de pe câmpul de luptă, în timp ce avea tendința în ultimele luni să nu comenteze în detaliu. În timp ce mulți oponenți și ruși anonimi sunt în închisoare pentru că au criticat conflictul din Ucraina, liderul lui Wagner a pus la îndoială, vineri, motivele pentru care a fost lansată intervenția militară. „Războiul era necesar pentru promovarea unui grup de nenorociți”, a criticat el, acuzându-i și pe „oligarhii ruși” care „aveau nevoie de război”, în timp ce Kievul era, potrivit lui, „pregătit să nu facă nicio înțelegere”.
CENTER OF MOSCOW NOW
— Jason Jay Smart (@officejjsmart) June 23, 2023
Prigozhin has called on the Russian National Guard to join his side to fight against the Russian Army. pic.twitter.com/lljOXj3NvH