Republica Cehă promite Ucrainei elicoptere suplimentare și „sute de mii” de obuze

07 Iul 2023
Republica Cehă promite Ucrainei elicoptere suplimentare și „sute de mii” de obuze

Premierul ceh Petr Fiala a promis vineri că va furniza Ucrainei elicoptere de atac suplimentare și „sute de mii” de muniții de înalt calibru „în următoarele luni”, scrie Le Monde

Republica Cehă o va ajuta, de asemenea, să-și antreneze piloții, inclusiv pe avioanele de luptă F-16, și să îi furnizeze simulatoare de zbor pentru a-i permite să facă acest lucru pe teritoriul său, și nu doar în țările occidentale, adaugă acesta la o zi după sosirea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Praga.

Potrivit șefului guvernului, Republica Cehă a furnizat Ucrainei 676 de arme grele și peste patru milioane de muniții de la începutul ofensivei ruse.

"I-am confirmat astăzi președintelui Zelensky că Republica Cehă va dona Ucrainei mai multe elicoptere de atac și alte sute de mii de piese de muniție de calibru mare în următoarele luni. Vom ajuta, de asemenea, Ucraina cu pregătirea piloților, inclusiv pentru aeronavele F-16, și vom livra Ucrainei simulatoare de zbor, astfel încât antrenamentul să poată avea loc nu numai în Vest, ci și în Ucraina. Republica Cehă este unul dintre cei mai mari furnizori de asistență militară pentru Ucraina. Războiul a durat aproape 500 de zile. Am trimis în Ucraina 676 de piese de echipament greu și peste 4 milioane de piese de muniție de calibru mediu și mare. Asta înseamnă că în fiecare zi, din prima zi de război, aproximativ 10.000 de piese de muniție și cel puțin un tanc, lansator de rachete, obuzier etc. au părăsit Republica Cehă spre Ucraina."

Alte stiri din Externe

Ultima oră