Revolta unui refugiat: Am fugit de ISIS, ca acum să mă bată naziștii

23 Sep 2016 | scris de Istvan Deak
Revolta unui refugiat: Am fugit de ISIS, ca acum să mă bată naziștii

”Ne-au lovit cu pumnii și picioare. Un prieten se află încă în spital. După acest incident nu mai am curaj să ies seara pe stradă. Vreau să plec cât mai repede din Dresda”, a povestit tânărul de 23 de ani.

”Am venit aici ca să caut pacea și am ajuns să fiu bătut de naziști. Am plecat în martie 2015 din nordul Irakului de teama ISIS”, a adăugat refugiatul.

Cazul a fost preluat de Centrul pentru Siguranță Operativă OAZ, care se ocupă cu incidentele extremiste din Saxonia. Anchetatorii au ridicat și primele acuzații: vătămare corporală gravă și încălcarea păcii naționale.

Un purtător de cuvânt al poliției a confirmat pentru sursa citată că, din primele investigații, se pare că atacatorii sunt huligani ai echipei de fotbal Dynamo Dresda, cunoscuți pentru apartenența lor la grupuri de extremă dreapta neo-naziste.

Jurnaliștii de la Bild adaugă că atacatorii aveau însemnele clubului pe haine în momentul incidentului și sunt cunoscuți pentru ura față de imigranți, acesta nefiind nici pe departe un incident izolat.

Raportul anual al Guvernului federal privind starea de lucruri a unităţii germane vorbeşte despre extremism, inclusiv despre amenințarea serioasă la adresa dezvoltării reprezentată de întărirea structurilor de extremă dreapta, scrie dw.com. Ba chiar şi despre riscul ca multe orașe și sate să încapă pe mâna extremiştilor.

Reprezentanta guvernamentală în chestiuni privind estul Germaniei, Iris Gleicke, admite cu francheţe că, atunci când călătoreşte în străinătate - cel mai recent în SUA - este întrebată dacă se poate investi cu inima împăcată în landurile noi. Gleicke recunoaşte că nu poate alunga îngrijorările celor care îi adresează aceste întrebări şi care se tem că, odată ajunşi în aceste părţi ale Germaniei, ar putea fi hăituiţi.

În locurile în care se face simţită prezenţa urii faţă de străini, cum ar fi refugiaţii, lipseşte protestul societăţii civile. Mai mult, atacurile îndreptate împotriva migranţilor sunt încurajate tacit sau chiar public.

Documentul relevă, de asemenea, că intensitatea acestor fenomene a luat amploare în ultimii ani, mai ales în contextul crizei refugiaţilor. În raport nu este uitată nici menţiunea privind numărul foarte scăzut de străini din estul Germaniei.

Alte stiri din Externe

Ultima oră