Războiul între China și Statele Unite începe în 2025, spune un general american

30 Ian 2023
Războiul între China și Statele Unite începe în 2025, spune un general american

Michael Minihan crede în posibilitatea unui război între cele două puteri și își cheamă trupele să fie pregătite, scrie Dhnet.

Va izbucni un război între Statele Unite și China? S-ar putea întâmpla mai repede decât credeți, potrivit generalului american Michael Minihan. Într-o notă internă transmisă de presa americană și a cărei autenticitate a fost confirmată de Pentagon, acesta din urmă își exprimă pesimismul cu privire la un viitor conflict între cele două națiuni. „Sper că mă înșel, dar instinctul îmi spune că ne vom lupta în 2025 ”, a scris el.

Generalul Minihan, comandantul Forțelor Aeriene SUA, consideră că anul 2025 va oferi un calendar favorabil pentru ca China să intervină în Taiwan, stat separat de China continentală și având propriul guvern și propriile instituții din 1949. Beijingul consideră că Taiwanul face parte din teritoriul său și trebuie recucerit. O astfel de acțiune i-ar obliga pe americani să acționeze în regiune.

Alegerile prezidențiale din Taiwan vor avea loc în mai puțin de un an și acestea i-ar putea permite lui Xi Jinping să găsească un motiv pentru a lua măsuri. El ar avea astfel „și o echipă, un motiv și o oportunitate pentru 2025” , subliniază generalul Minihan.

În nota sa, generalul își îndeamnă trupele să fie pregătite pentru luptă anul acesta. Prin urmare, le cere să se antreneze în special prin accentuarea exercițiilor de tragere la țintă „vizând capul” .

După cum își amintește AFP, tensiunile dintre Statele Unite și China s-au intensificat în ultimii ani, deoarece „China a crescut în putere și încredere, provocând temeri tot mai mari în Statele Unite”.

În august anul trecut, tensiunile au atins apogeul în urma manevrelor militare chineze fără precedent în jurul Taiwanului. O operațiune de intimidare a Statelor Unite în timpul vizitei lui Nancy Pelosi, Președintele Camerei Reprezentanților, la Taipei.

Alte stiri din Externe

Ultima oră