Reuniunea internationala de la Viena dedicata tranzitiei politice din Siria va fi precedata de un amplu proces de preselectie a opozantilor regimului Bashar al Assad.
Procedura, mai putin uzuala, are menirea de a stabili o “tabara a opozitiei” formata din 20-25 de persoane care vor trebui sa intre in dialog cu reprezenrantii regimului aflat la putere la Damasc.
Acesti reprezentanti ai opozitiei vor fi repartizati in doua comisii-cea privind reforma poltica iar cealalata dedicata problemelor securitatii din zona- care , sub patronajul unui emisar ONU vor trebui sa propuna solutii pentru situatia din zona.
Dar cine va face parte din opozitie? O parte din cele 20 de tari participante la reuniunea de la Viena au avansat deja propuneri.Rusia, aliata lui al Assad a prezentat deja o lista cu 38 de opozanti.De asemenea, Arabia Saudita a prezentat o lista cu 20 de opozanti iar lista Egiptului contine 10 nume.
Discutiile continua si este de subliniat dificultatea constituiri unei "opozitii unite". Dificultatea consta in faptul ca tarile care fac propuneri au multe interese divergente la fel ca si gruparile ce se opun regimului sirian.
Pare o misiune imposibila dar toate partile par decise sa gaseasca o solutie pentru a reglementa situatia din zona.
Acum cateva zile Rusia a propus un plan de pace in zece puncte si care prevedea, printre altele, organizarea unor alegeri prezidentiale pe baza unei noi Constitutii.
De asemenea, planul propus de Rusia preciza ca noul presedinte urma sa conduca armata si serviciile secrete.
Planul a fost respins in bloc de tarile occidentale deoarece nu indeplineste principala lor cerinta:interzicerea candidaturii la alegerile prezidentiale a lui Bashar al Assad,