Radovan Karadzic, condamnat la 40 de ani de închisoare pentru genocid la Srebrenica, crime de război și crime împotriva umanității

24 Mar 2016 | scris de Cristi Ionescu
Radovan Karadzic, condamnat la 40 de ani de închisoare pentru genocid la Srebrenica, crime de război și crime împotriva umanității

Fostul lider politic al sârbilor bosniaci, Radovan Karadzic, a fost găsit vinovat de Tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie (TPIY) de zece din cele 11 capete de acuzare, inclusiv pentru genocid la Srebrenica, dar și pentru crime de război și crime împotriva umanității, și condamnat la 40 de ani de închisoare.

"Radovan Karadzic, instanța vă condamnă la 40 de ani de detenție", a afirmat judecătorul O-Gon Kwon, citind verdictul la Haga.

Pe de altă parte, judecătorii ONU l-au achitat pentru o acuzație de genocid, precizând că nu au suficiente probe. Președintele completului de judecată, judecătorul O-Gon Kwon, a spus că au fost comise numeroase crime de către forțele sârbo-bosniace împotriva bosniacilor musulmani și a croaților bosniaci în mai multe municipalități din Bosnia, dar că acestea nu echivalează cu un genocid.

Radovan Karadzic (70 de ani) a fost inculpat pentru 11 capete de acuzare, între care genocid, crime împotriva umanității și crime de război, comise în timpul războiului din Bosnia, soldat cu peste 100.000 de morți și 2,2 milioane de persoane strămutate din calea luptelor între 1992-1995. Karadzic, psihiatru de profesie, a fost acuzat în special pentru masacrarea a circa 8.000 de bărbați și băieți musulmani la Srebrenica în iulie 1995, cel mai grav genocid comis în Europa după cel de-Al Doilea Război Mondial. (sursa)

Alte stiri din Externe

Ultima oră