Putin s-a întâlnit cu prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman la Riad

07 Dec 2023
Putin s-a întâlnit cu prințul moștenitor saudit  Mohammed bin Salman la Riad

Președintele rus Vladimir Putin a discutat cu prințul moștenitor Saudit Mohammed bin Salman pe tema petrolului, Gaza și Ucraina, la câteva ore după ce a vizitat Emiratele Arabe Unite, vecinul din Golf al Arabiei Saudite, scrie Reuters

Nu a fost clar ce intenționează Putin care a părăsit rar Rusia de la începutul războiului din Ucraina, în mod specific despre petrol sau geopolitică, într-o întâlnire cu conducătorul de facto al celui mai mare exportator de țiței din lume.

Întâlnirea cu MbS, așa cum este cunoscut prințul, vine după o scădere a prețului petrolului, în ciuda angajamentului OPEC+, care grupează Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și aliații conduși de Rusia, de a reduce în continuare producția .

În remarcile introductive difuzate la televiziunea rusă, Putin i-a mulțumit prințului moștenitor pentru invitație, spunând că inițial se așteptase ca MbS să viziteze Moscova, „dar au existat schimbări în planuri”.

Următoarea lor întâlnire ar trebui să aibă loc la Moscova, a spus el, adăugând: „Nimic nu poate împiedica dezvoltarea relațiilor noastre de prietenie”.

Prințul moștenitor i-a spus lui Putin că țările lor ar putea „colucra pentru binele lumii întregi”, potrivit unui interpret oficial.

Ministerul rus al Apărării a arătat anterior aeronava Ilyushin-96 a șefului Kremlinului flancate de avioane de luptă Sukhoi-35S în zborul său din Rusia către Emiratele Arabe Unite.

Delegația lui Putin a inclus oficiali de top în domeniul petrolului, economiei, afacerilor externe, spațiului și energiei nucleare, precum și lideri de afaceri.

La prima sa oprire în Abu Dhabi, președintele șeicul Mohammed Bin Zayed Al Nahyan și-a întâmpinat „prietenul drag”, în timp ce un pasaj de avioane din Emiratele Arabe Unite a urmărit culorile drapelului rus.

„Relațiile noastre, în mare parte datorită poziției dumneavoastră, au atins un nivel fără precedent”, i-a spus Putin. „EAU sunt principalul partener comercial al Rusiei în lumea arabă”.

Putin a spus că Rusia și Emiratele Arabe Unite au cooperat ca parte a OPEC+, ai cărei membri pompează mai mult de 40% din petrolul mondial, adăugând că vor discuta despre conflictul Israel-Hamas și Ucraina.

Apoi s-a îndreptat către Riad pentru primele sale discuții față în față cu MbS din octombrie 2019 - la câteva zile după ce o întâlnire cheie a OPEC+ a fost amânată din cauza unor dezacorduri - înlocuind ceea ce ar fi trebuit să fie o vizită a MbS la Moscova.

Ultima vizită a lui Putin în regiune a fost în iulie 2022, când s-a întâlnit cu liderul suprem, Ayatollahul Ali Khamenei, în Iran. Președintele rus urma să-l găzduiască joi la Moscova pe omologul său iranian Ebrahim Raisi.

Putin si MBS

Kremlinul a spus că, pe lângă petrol, Putin și MbS vor discuta despre războiul dintre Israel și Hamas, situația din Siria și Yemen și chestiuni precum asigurarea stabilității în Golf, în timp ce un consilier a spus că se va discuta și despre Ucraina.

Putin și MbS, care controlează împreună o cincime din petrolul pompat în fiecare zi, se bucură de multă vreme de relații strânse, deși ambii au fost uneori ostracizati de Occident.

La un summit G20 din 2018, la doar două luni după uciderea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi într-un consulat din Arabia Saudită, Putin și MbS au dat cu cinci și și-au dat mâna zâmbind. Prima întâlnire de miercuri a fost la fel de caldă și relaxată.

MbS, în vârstă de 38 de ani, a încercat să reafirme Arabia Saudită ca putere regională cu mai puțină deferență față de Statele Unite, care furnizează Riad cu majoritatea armelor sale.

Putin, care a trimis trupe în Ucraina în februarie 2022, spune că Rusia este angajată într-o luptă existențială cu Occidentul - și a curtat aliați din Orientul Mijlociu, Africa, America Latină și Asia, pe fondul încercărilor occidentale de a izola Moscova.

Atât MbS, cât și Putin, în vârstă de 71 de ani, au nevoie de prețuri mari la petrol, sângele vital al economiilor lor. Întrebarea pentru ambii este cât de mult din povara ar trebui să-și asume fiecare pentru a menține prețurile sus - și cum să-și verifice contribuțiile.

OPEC+

Luna trecută, OPEC+ a amânat o întâlnire cu câteva zile din cauza dezacordurilor cu privire la nivelurile de producție. Ministrul saudit al energiei a spus că OPEC+ vrea, de asemenea, mai multe asigurări de la Moscova că își va respecta angajamentul de a reduce exporturile de combustibili.

Relațiile dintre Arabia Saudită și Rusia în OPEC+ au fost uneori neliniștite. O înțelegere privind reducerea exporturilor aproape s-a eșuat în martie 2020, dar au reușit să se recupereze în câteva săptămâni și OPEC+ a fost de acord să înregistreze reduceri de aproape 10% din cererea globală.

De când a izbucnit războiul între Israel și Hamas în octombrie, Putin a considerat conflictul drept un eșec al politicii SUA în Orientul Mijlociu și a căutat să dezvolte în continuare legăturile cu aliații arabi și Iranul, precum și cu gruparea militantă palestiniană.

Alte stiri din Externe

Ultima oră