Putin: Rusia nu va mai livra petrol sau gaze dacă prețurile vor fi plafonate, decizia este „absolut stupidă”

07 Sep 2022
Putin: Rusia nu va mai livra petrol sau gaze dacă prețurile vor fi plafonate, decizia este „absolut stupidă”

În timpul unui forum economic de la Vladivostok, liderul rus a criticat o decizie care ar fi „absolut stupidă”, scrie Le Figaro.

Rusia nu va mai livra petrol sau gaze către țările care plafonează prețul hidrocarburilor vândute de Moscova, a avertizat miercuri președintele Vladimir Putin, în timp ce occidentalii lucrează la o astfel de măsurăPlafonarea prețurilor „ar fi o decizie absolut stupidă”, a spus el la un forum economic din Vladivostok (Orientul Îndepărtat al Rusiei). 

Nu vom livra absolut nimic dacă este împotriva intereselor noastre, în acest caz economice. Nici gaz, nici petrol, nici cărbune (...). Nimic ”, a adăugat el.

Nu vom furniza nimic în afara cadrului contractelor ” semnate cu țările importatoare, a afirmat din nou Vladimir Putin în fața liderilor economici ruși și asiatici. Dar cei care încearcă să ne impună ceva astăzi nu sunt în măsură să ne dicteze voința lor ”, a spus el. 

Liderul rus a cerut țărilor europene „să-și revină în fire”, în timp ce în Occident se ridică voci care acuză Rusia că folosește energia ca „armă” ca răzbunare pentru sancțiunile legate de intervenția armatei ruse în Ucraina. Acuzații respinse miercuri de Vladimir Putin: „Încă o prostie!", a lansat el.

„Multe soluții”

Potrivit președintelui rus, europenii, confruntați cu creșterea prețurilor, „au mai multe soluții: fie să subvenționeze prețurile mari (la energie), (...) fie să reducă consumul”. Din punct de vedere economic, este corect. Dar din punct de vedere social, este periculos. Poate provoca o explozie”, a avertizat el. 

Este mai bine să respectați obligațiile contractuale, regulile civilizate ”, a argumentat el. Este imposibil să dăunam legilor economice obiective. Altfel, se va întoarce la tine ca un bumerang ”, a avertizat el.

Alte stiri din Externe

Ultima oră