Putin pregătește Rusia pentru un război lung, spune șeful NATO

17 Dec 2022
Putin pregătește Rusia pentru un război lung, spune șeful NATO

Rusia „se pregătește pentru un război lung” împotriva Ucrainei, a declarat vineri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pentru AFP, scrie Le Monde.

La aproape zece luni de la începutul invaziei ruse, forțele ucrainene au provocat o serie de înfrângeri Moscovei care au eliberat o parte semnificativă a teritoriului. Dar „nu există nicio dovadă că Putin a renunțat la obiectivul său de a controla Ucraina”, a avertizat Stoltenberg.

„Nu trebuie să subestimăm Rusia ”, a subliniat el, adăugând: „Vedem că mobilizează mai multe forțe, că este pregătită să sufere și ea multe pierderi, că încearcă să aibă acces la mai multe arme și muniții. Trebuie să înțelegem că președintele Putin este gata (…) să lanseze noi ofensive”, a mai spus el.

Potrivit lui Stoltenberg, aliații NATO trebuie să continue să furnizeze arme Ucrainei până când Vladimir Putin își dă seama că „nu poate câștiga pe câmpul de luptă” .

„Cel mai probabil, acest război se va termina la masa negocierilor, ca majoritatea războaielor ”, a spus Stoltenberg. „Cea mai rapidă modalitate de a realiza acest lucru este sprijinirea [ucrainenilor] militar, astfel încât președintele Putin să înțeleagă (...) că trebuie să se așeze și să negocieze cu bună-credință."

Alte stiri din Externe

Ultima oră