Putin: pacea este „posibilă în cazul denazificării și demilitarizării” Ucrainei, o soluție care „va fi negociată sau obținută prin forță”

14 Dec 2023
Putin: pacea este „posibilă în cazul denazificării și demilitarizării” Ucrainei, o soluție care „va fi negociată sau obținută prin forță”

La o săptămână după ce și-a anunțat intenția de a rămâne la Kremlin cel puțin până în 2030, Vladimir Putin și-a început joi conferința de presă anuală majoră la Moscova, o sesiune maraton de întrebări și răspunsuri cu jurnalişti și cetățeni, scrie Le Monde.

După un an și nouă luni de război, el a amintit că scopul său a rămas neschimbat: „Vă reamintesc despre ce am vorbit: denazificarea și demilitarizarea Ucrainei, statutul ei neutru”. El a insistat că soluția „va fi negociată sau obținută prin forță”.

„Va fi pace când ne vom atinge obiectivele”, a insistat președintele rus. El a mai asigurat că o nouă mobilizare militară în Rusia, după cea din toamna lui 2022, nu a fost planificată pentru moment. „Astăzi, acest lucru nu este necesar”, a spus el, subliniind că 486.000 de soldați au fost recrutați voluntar în acest an.

El a afirmat că, în ciuda sancțiunilor economice, a conflictului din Ucraina și a confruntării cu Occidentul, țara sa are o „marja de securitate suficientă” , datorită „consolidării puternice a societății ruse”, „stabilității sistemului financiar și economic al țării”. ” și „creșterea capacităților militare” ale Moscovei. Această marjă este „suficientă nu doar pentru a te simți încrezător, ci și pentru a merge mai departe”, a asigurat președintele rus, care și-a anunțat recent intenția de a candida pentru încă un mandat în martie 2024, care l-ar putea menține la Kremlin până cel puțin în 2030.

El a recunoscut că inflația, o sursă de îngrijorare în rândul populației, a rămas ridicată în Rusia, estimată la 7,5-8% la sfârșitul anului, și a promis că Banca Centrală va lua măsuri adecvate pentrua o frâna. Președintele rus a spus că se așteaptă la o creștere a PIB-ului de 3,5% în acest an:

„Asta înseamnă că am ajuns din urmă și am făcut un mare pas înainte”, a asigurat el.

El a abordat și subiectul unui alt război, cel din Gaza, descriind situația drept „catastrofală” și incomparabilă cu Ucraina, scrie Le Parisien

„Uitați-vă la operațiunea militară specială (din Ucraina) și priviți ce se întâmplă în Gaza și vedeți diferența. Nu există așa ceva în Ucraina”, a asigurat președintele rus. În timpul unui discurs virtual adresat G20 la sfârșitul lunii noiembrie, el acuzase deja Occidentul că arăta o indignare selectivă, invocând „exterminarea civililor din Palestina”.​

Alte stiri din Externe

Ultima oră