Procurorul suedez închide ancheta pentru sabotarea gazoductului Nord Stream și se declară incompetent

07 Feb 2024
Procurorul suedez închide ancheta pentru sabotarea gazoductului Nord Stream și se declară incompetent

Procurorul suedez Mats Ljungqvist a declarat miercuri că ancheta privind sabotarea gazoductului Nord Stream în septembrie 2022 „nu este de competența jurisdicției suedeze” și, astfel, a închis-o, scrie Le Monde. 

„Nu există niciun indiciu că Suedia sau cetățenii suedezi au fost implicați în acest atac care a avut loc în apele internaționale ”, adaugă el.

Ljungqvist a precizat că a împărtășit elementele anchetei sale cu autoritățile judiciare germane. Ancheta suedeză a fost doar una din trei; Danemarca și Germania investighează, de asemenea, la rândul lor.

Patru scurgeri uriașe de gaze precedate de explozii subacvatice au avut loc pe 26 septembrie 2022, la câteva ore distanță, pe Nord Stream 1 și Nord Stream 2, conducte care leagă Rusia de Germania și transportă cea mai mare parte a gazului rusesc către Europa.

Principala ipoteză este că în spatele sabotajului se află un stat” , a spus procurorul suedez în aprilie 2023, adăugând că autorii acestuia știau „foarte bine că vor lăsa urme” .

Într-o declarație separată, serviciile de informații suedeze au declarat că ancheta a fost deschisă „pentru a stabili dacă sabotajul a avut ca scop Suedia și a amenințat astfel securitatea țării și s-a stabilit că nu a fost cazul” . Răspunderea pentru explozii a fost atribuită, potrivit diverselor investigații din mass-media, Ucrainei, Rusiei sau Statelor Unite, dar toți au negat.

Dmitri Peskov salută decizia Suediei de a închide investigațiile privind sabotajul Nord Stream

Autoritățile ruse au salutat miercuri decizia Suediei de a-și închide investigațiile privind sabotarea gazoductului Nord Stream, care a avut loc în septembrie 2022. „Este o decizie remarcabilă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Va fi interesant de văzut cât de riguros vor aborda autoritățile germane această anchetă ”, a continuat el, spunând că „au fost publicate o mulțime de informații despre persoanele care ar putea fi în spatele acestei afaceri ” .

În noiembrie, o anchetă comună a cotidianului american The Washington Post și a revistei germane Der Spiegel a asigurat că un comandant al forțelor speciale ucrainene a jucat un rol cheie în sabotaj, în calitate de „coordonator” al acestei acțiuni. Potrivit Washington Post , operațiunea de sabotaj ar fi fost concepută fara ca Volodymyr Zelensky sa fie la curent.

„Ancheta noastră continuă ”, a răspuns un purtător de cuvânt al parchetului federal german. „Nu vor fi furnizate informații suplimentare în acest moment"

Ca parte a cooperării sale judiciare cu Germania, procuratura suedeză a fost „în măsură să predea documente care pot fi folosite ca probe în ancheta germană” , a declarat miercuri procurorul suedez Mats Ljungqvist.

Alte stiri din Externe

Ultima oră