Primul mesaj text își sărbătorește cea de-a treizecea aniversare pe 3 decembrie 2022. A fost trimis de la Londra de un inginer britanic în vârstă de 22 de ani, Neil Papworth .„Când am apăsat butonul, mi-au transpirat mâinile” a spus el pentru Le Figaro.
Sâmbătă, 3 decembrie 2022, SMS-ul ( Short Message Service ) împlinește 30 de ani. De atunci, utilizarea mesajului a evoluat, în special cu apariția în 2002 a MMS ( Multimedia Messaging Service ) care permite trimiterea de fotografii și videoclipuri.
Cu zece ani mai devreme, Neil Papworth, un inginer britanic de 22 de ani și designer de software pentru compania Sema Group, a trimis primul SMS din istorie. A fost trimis la 3 decembrie 1992 lui Richard Jarvis, directorul operatorului britanic de telefonie Vodafone. Compania era atunci client al Sema Groupe, sursa tehnologiei necesare trimiterii primului SMS.
Neil Papworth încă lucrează în domeniul IT și acum locuiește în Montreal, Canada.
- LE FIGARO. - Primul SMS a fost trimis acum 30 de ani. Cum te simți azi?
Neil PAPWORTH. - Pe de o parte, sunt mândru că am transmis acest prim mesaj și că fac parte din poveste. Sunt mândru că sunt primul. Pe de altă parte, dacă n-aș fi fost eu, ar fi fost altcineva. Știi, eu doar am trimis primul mesaj, nu l-am inventat. Nu cred că am schimbat ceva la proces. Dar încă sunt fericit și mândru că am făcut-o.
- Ai scris „Crăciun fericit”. De ce ?
Nu-mi amintesc dacă a fost alegerea mea sau dacă cineva mi-a cerut să trimit asta. De altfel, acest SMS a fost destinat lui Richard Jarvis, directorul operatorului de telefonie Vodafone pentru care am lucrat. Pe 3 decembrie 1992, a avut loc o petrecere de Crăciun la Vodafone, unde era Richard Jarvis la acea vreme. Era într-un hotel din Newbury [în vestul Londrei]. Cred că au fost mulți angajați Vodafone prezenți la această petrecere. Trimiterea SMS-ului a fost probabil parte din spectacol pentru ei.
A trimite „Crăciun fericit” cuiva la o petrecere de Crăciun pare destul de potrivit, nu-i așa?
„În acel moment, sistemul nostru permitea doar recepționarea mesajelor pe un telefon. Nu și trimiterea lor"
- Cum s-a facut trimiterea?
Acest lucru a fost făcut de la un computer mare, conectat la rețeaua de telefonie. Desigur, SMS-ul a fost trimis către un telefon fără fir, dar la acel moment sistemul nostru permitea doar recepționarea mesajelor pe un telefon. Nu și trimiterea lor. Prin urmare, nu am avut de ales decât să ne conectăm computerele la rețeaua de telefonie.
Persoana care a primit mesajul era în afara orașului, nu aveam de unde să știu direct dacă a funcționat. Un coleg era la telefon cu cineva care se afla în acest hotel, lângă Richard Jarvis. Mi-a spus când să trimit mesajul. Când am apăsat butonul, aveam palmele transpirate, sperând că totul va funcționa, eram nervos. Mi-am dorit foarte mult să arăt conducerii Vodafone că sistemul nostru funcționează. Apoi colegul meu mi-a dat un semn să mă anunțe că totul a funcționat.
- Cum te-ai simțit atunci?
Eram mândru, dar mai ales uşurat. Ușurat că a funcționat. Am fost fericit. Apoi am trecut la altceva pentru restul zilei. Nu-mi amintesc ce am făcut în acea zi după ce a fost trimis mesajul. Îmi amintesc că am condus spre casă. M-am întrebat ce voi mânca în noaptea aceea.
„Este o piatră de hotar în viața mea astăzi, dar pe atunci era doar o zi normală la serviciu. "
La acea vreme, nu era ceva atât de important. Nu a fost genul de eveniment în care spui „La naiba, eu am fost”, ca atunci când cineva a pășit pe Lună pentru prima dată . Este o piatră de hotar în viața mea astăzi, dar pe atunci era doar o zi normală la serviciu.
- De ce ai fost ales să trimiți acest mesaj?
Am testat software-ul care permitea din punct de vedere tehnic trimiterea de SMS-uri de la birourile noastre. Îmi amintesc că într-o zi cineva a întrebat dacă există un voluntar care să lucreze cu Vodafone și să instaleze acest sistem. M-am gândit „da, sună bine”, așa că m-am oferit voluntar. Am făcut multe teste pentru Vodafone.
„Nimeni nu și-a dat seama ce va deveni câțiva ani mai târziu”
Nu a existat un proces de selecție pentru cine urma să trimită primul mesaj text. Cred că până la 29 de persoane au lucrat la acest proiect în același timp. Nu-mi amintesc exact cum s-a întâmplat, dar cineva trebuie să fi întrebat „cine este disponibil?” și am fost eu. Poate că și faptul că am participat la teste a jucat un rol. Să stăm în fața unei tastaturi și să trimitem mesaje este ceea ce facem cu toții de ceva vreme, știi. Nimeni nu-și dăduse seama ce va deveni câțiva ani mai târziu.
- Ești surprins de evoluția SMS-urilor?
Da si inca sunt. SMS-ul rămâne popular și utilizat pe scară largă, deși există mesaje precum Messenger [Mesaj Facebook, nota editorului] sau iMessage [utilizat pe telefoanele Apple, nota editorului] și toate aceste tipuri de servicii.
Probabil că există motive pentru asta. Unii oameni nu au Facebook sau altceva, dar majoritatea au propriile lor preferințe, propriile obiceiuri. Așa că sunt surprins că este încă la fel de popular ca și astăzi. Dar mă bucur că este încă relevant și că oamenii îl folosesc. Altfel, nu am fi aici să discutăm, nu? (râde) .
- Crezi că SMS-ul este sortit să dispară?
Îmi imaginez că asta se va întâmpla în cele din urmă într-o zi... Dar această întrebare a apărut deja când SMS-ul avea 20 de ani [în 2012, NDLR] și este încă aici zece ani mai târziu. Nu cred că se va întâmpla pe termen scurt, pentru că toată lumea are un telefon în buzunar și este încă la îndemână pentru lucruri mărunte.
Când vrei să spui cuiva că vei întârzia la bar sau că trebuie să cumperi castraveți de la supermarket, nu e nevoie de muzică sau videoclipuri (râde). Câteva cuvinte de text sunt suficiente. Așa că cred că mesajele de mesaje vor exista încă pentru o perioadă.
- Un ultim cuvânt?
Crăciun fericit! (râde)