Prețul gazului european a crescut luni dimineață cu peste 30%, împins în spate de decizia companiei naționale ruse Gazprom de a întrerupe pentru mai mult timp livrările prin gazoductul Nord Stream 1. La deschiderea burselor, Europa spune că este gata să rezista la oprirea totală a gazului rusesc, scrie Le Vif.
Rusia continuă să trimită gaz în Europa printr-o rută prin Ucraina, dar acest lucru nu este suficient pentru a compensa oprirea livrărilor de către Nord Stream 1.
„O oprire a livrărilor de gaze rusești către Europa înseamnă că economia germană și cea a zonei euro vor intra imediat în recesiune”, a spus un analist la banca de investiții Liberum Capital. Se așteaptă ca piețele europene să se deschidă luni cu pierderi abrupte din cauza preocupărilor legate de criza energetică.
Căderea burselor europene
Bursele europene au căzut luni la primele burse, închiderea completă a gazoductului Nord Stream 1 de către compania rusă Gazprom ceea ce a stârnit teama în rândul investitorilor.
Centrul financiar german, țara în care economia este cea mai dependentă de gazul rusesc, a scăzut cu 2,67% în jurul orei 07:10 GMT. Au urmat Milano (-2,32%) și Paris (-2,08%), dar Londra, mai puțin sensibilă, a scăzut doar cu 0,87%. Euro a scăzut cu 0,58% față de dolar, până la 0,9895 dolari.
Europa este pregătită să reziste unei reduceri totale de gaze din Rusia
Comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, a asigurat sâmbătă că Uniunea Europeană a fost „bine pregătită” în cazul unei opriri totale a livrărilor de gaze rusești, datorită măsurilor de stocare și de economisire a energiei.
„Suntem bine pregătiți să rezistam utilizării extreme de către Rusia a armei cu gaz”, a declarat el reporterilor la forumul economic organizat de Casa Europeană - Ambrosetti la Cernobbio, pe malul Lacului Como, Italia.
„Nu ne este frică de deciziile lui Putin, le cerem rușilor să respecte contractele, dar dacă nu, suntem gata să reacționăm”, a subliniat el.
„Suntem în favoarea principiului plafonării prețului gazului”, a declarat ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire, pentru AFP, salutând declarația Ursulei von der Leyen cu privire la această opțiune.
„Dar pentru ca plafonul de preț al gazelor să fie eficient, trebuie să existe achiziții comune”, a menționat el, vorbind la marginea forului economic.
De asemenea, ministrul a considerat că un proiect drag Franței, „decuplarea dintre prețul gazelor, combustibililor fosili și prețul energiei electrice, energie fără carbon ”, nu ar trebui să „aștepte reforma energiei, pentru că va dura luni de zile".