Rusia oprește principala conductă de gaz a Europei până la ridicarea sancțiunilor

05 Sep 2022
Rusia oprește principala conductă de gaz a Europei până la ridicarea sancțiunilor

Gazprom a declarat anterior că oprește fluxurile prin Nord Stream 1 din cauza unei defecțiuni tehnice, scrie Financial Times.

Livrările Rusiei de gaz către Europa prin conducta Nord Stream 1 nu se vor relua complet până când „vestul colectiv” nu ridică sancțiunile împotriva Moscovei din cauza invaziei sale a Ucrainei, a spus Kremlinul.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, a dat vina pe sancțiunile UE, Marea Britanie și Canada pentru eșecul Rusiei de a livra gaz prin conducta cheie, care livrează gaz Germaniei de la Sankt Petersburg prin Marea Baltică.

„Problemele de pompare a gazului au apărut din cauza sancțiunilor introduse de țările occidentale împotriva țării noastre și a mai multor companii”, a declarat Peskov, citat de agenția de presă Interfax. „Nu există alte motive care ar fi putut cauza această de pompare.”

Comentariile lui Peskov au fost cea mai puternică cerere de până acum din partea Kremlinului ca UE să-și anuleze sancțiunile în schimbul reluării livrărilor de gaze către Rusia .

Gazprom, monopol de stat al gazelor din Rusia, a declarat vineri seara că va opri livrările de gaz prin Nord Stream 1 din cauza unei defecțiuni tehnice, pe care a pus-o vina pe seama dificultăților de reparare a turbinelor de fabricație germană din Canada. Guvernul german și UE au contestat justificarea tehnică.

„Este important să ne amintim că nu există o singură conductă de gaz din Rusia către Europa”, a declarat luni Tim McPhie, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene pentru energie. „Dacă ar exista o problemă tehnică care împiedică aprovizionarea prin Nord Stream 1, ar exista posibilitatea, dacă ar exista voință, de a livra gaz în Europa prin alte conducte. Este ceva ce nu vedem că se întâmplă.”

Moneda euro a scăzut luni la cel mai mic nivel din ultimii 20 de ani în raport cu dolarul, cu până la 0,7%, până la 0,988 dolari, la tranzacționarea londoneze luni, prima dată când piețele s-au deschis după anunțurile surpriză ale Gazprom.

Rusia încă furnizează gaz în Europa prin intermediul conductelor din era sovietică prin Ucraina, care au rămas deschise în ciuda invaziei, precum și prin conducta South Stream prin Turcia.

Oficialii ruși au făcut puțin secret în ultimele săptămâni despre speranța că criza energetică în creștere din Europa va slăbi sprijinul blocului pentru Ucraina. „Evident că viața se înrăutățește pentru oameni, oameni de afaceri și companii din Europa”, a spus Peskov. „Desigur, oamenii obișnuiți din aceste țări vor avea tot mai multe întrebări pentru liderii lor.”

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a fost și mai explicit duminică, după ce cancelarul german Olaf Scholz a anunțat un pachet de ajutoare de 65 de miliarde de euro pentru a atenua lovitura facturilor în creștere la energie.

Acum, vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, Medvedev a spus că Germania „acţionează ca un dușman al Rusiei” susținând sancțiunile împotriva Moscovei și aprovizionând Ucrainei cu arme. „Au declarat război hibrid împotriva Rusiei”, a scris Medvedev pe Telegram. „Și acest bătrân se comportă surprins că nemții au niște mici probleme cu gazul.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră