Euro a ajuns sub 0,99 dolari, cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani

05 Sep 2022
Euro a ajuns sub 0,99 dolari, cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani

Datorită incertitudinilor legate de economia europeană după anunțul vineri a închiderii totale a gazoductului Nord Stream 1 de către gazoductul rusesc, moneda europeană a scăzut luni sub 0,99 dolari, cel mai scăzut nivel din ultimii douăzeci de ani, scrie BFMTV

Euro a atins cel mai scăzut nivel din decembrie 2002. Luni, la 7:56 a.m., moneda a scăzut cu 0,70%, ajungând la 0,9884 USD luni, la 7:56 a.m. De la începutul anului, acesta a continuat să slăbească în raport cu dolarul .

Gigantul rus Gazprom a anunțat vineri că gazoductul Nord Stream, care urma să reia serviciul sâmbătă după întreținere, va fi în sfârșit oprit „complet” până la repararea unei turbine în această conductă vitală pentru aprovizionarea europenilor. Oprirea este considerată, din punct de vedere tehnic, nejustificată de către producătorul de turbine Siemens Energy .

După ce s-a apropiat de recordul său istoric de 345 de euro pe megawat oră pe 26 august, stabilit în martie la începutul războiului din Ucraina, prețul gazelor naturale europene a scăzut săptămâna trecută cu mai bine de o treime într-o săptămână. 

„O oprire a livrărilor de gaze rusești către Europa înseamnă că economia germană și cea a zonei euro vor intra imediat în recesiune”, a spus un analist la banca de investiții Liberum Capital. Se așteaptă ca piețele europene să se deschidă luni cu pierderi abrupte din cauza preocupărilor legate de criza energetică, scrie  LeVif.be

Căderea burselor europene

Bursele europene au căzut luni după închiderea completă a gazoductului Nord Stream 1 de către compania rusă Gazprom vineri.

Centrul financiar german, țara în care economia este cea mai dependentă de gazul rusesc, a scăzut cu 2,67% în jurul orei 07:10 GMT. Au urmat Milano (-2,32%) și Paris (-2,08%), dar Londra, mai puțin sensibilă, a scăzut doar cu 0,87%.

Alte stiri din Externe

Ultima oră