Președintele belarus se oferă să livreze americanilor lapte praf pentru bebeluși

03 Iun 2022
Președintele belarus se oferă să livreze americanilor lapte praf pentru bebeluși

Președintele belarus Alexander Lukașenko, vizat de sancțiunile americane, s-a oferit vineri, nu fără ironie, să livreze lapte pentru sugari care lipsește de luni de zile în Statele Unite, scrie LaLibre.

"Suntem gata să-i ajutăm pe americani, livrându-le lapte pentru sugari. Dacă vor, o putem face chiar mâine", a declarat şeful statului belarus, citat de agenţia de presă de stat Belta.

Statele Unite se confruntă de câteva luni cu probleme de aprovizionare cu lapte pentru sugari legate de Covid-19. Criza s-a agravat și când o fabrică a producătorului Abbott s-a închis în februarie, după o rechemare a unor produse suspectate că ar fi provocat moartea a doi sugari.

Rafturile goale și anxietatea părinților, în special cei ai căror bebeluși au nevoie de lapte specific, reprezintă o problemă politică majoră pentru guvernul președintelui american Joe Biden. Criza atinge un punct sensibil, pentru un președinte care pretinde că este preocupat mai ales de viața de zi cu zi a concetățenilor săi și care se luptă deja în fața inflației galopante.

Regimul autoritar al lui Alexandru Lukașenko, care a condus Belarusul cu o mână de fier din 1994 și a cărui realegere în 2020 este contestată, este vizat de ani de zile de sancțiunile americane. În martie, Washington a anunțat noi sancțiuni economice împotriva lui pentru corupție și încălcări ale drepturilor omului. Belarus este principalul aliat al Rusiei, care este angajată din 24 februarie într-o ofensivă în Ucraina. Această țară a devenit o bază pentru soldații ruși. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră