A dezvăluit Lukașenko planurile Rusiei de a ataca Moldova?

04 Mar 2022
A dezvăluit Lukașenko planurile Rusiei de a ataca Moldova?

Aceasta este întrebarea care se pune acum după ce jurnalistul belarus Tadeusz Gizcan a distribuit pe twitter un video înregistrat în timpul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al țării la începutul acestei săptămâni.

Președintele belarus arată o hartă a operațiunilor unde este programată debarcarea la Odesa și înaintarea pe granița moldovenească spre mica enclavă pro-rusă Transnistria ceea ce ar aduce războiul mai aproape de Europa, scrie La Reppublica.

Cât de departe vrea Putin să ajungă? Armata sa crește puterea asaltului în ciuda pierderilor tot mai mari și trimite mai multe valuri de soldați pe front pentru a învinge rezistența de la Kiev. Dar planul său de luptă ar putea depăși Ucraina: să ajungă în Transnistria, cealaltă enclavă pro-rusă, și să aducă războiul la granițele Moldovei.

Acest scenariu dramatic provine dintr-un discurs al lui Aljaksandr Lukașenko, dictatorul belarus aflat acum sub controlul Moscovei, care și-a transformat țara în baza ofensivei. În videoclipul difuzat de presa de stat la Minsk si postat pe twitter de jurnalistul belarus Tadeusz Gizcan se remarcă chipurile sumbre ale miniștrilor săi și mai ales ale comandantului forțelor armate.

Toată atenția s-a concentrat însă pe harta operațiunilor ilustrată de președintele belarus. Se pot vedea liniile directoare ale atacului rusesc, cu situația de pe teren raportată într-o manieră extrem de detaliată. Manevra de clește pe Kiev și pătrunderea pentru a bloca autostrada care merge din capitală în Polonia.

Cele două valuri care merg de la granița rusă spre orașele Karhiv și Sumy.

Operațiunea din Crimeea de a investi Donbasul și a trece Niprul. Pe scurt, pare prima imagine cu adevărat clară a ceea ce se întâmplă în Ucraina.

Dar în harta lui Lukașenko există ceva mai mult, ceva ce nu s-a văzut pe teren. Atacul de la Odesa spre Transnistria. Pentru a citi harta, ar trebui să fie vorba despre o mare aterizare pe coastă: un fel de D-Day a Mării Negre. Apoi ar fi lovite în spate apărările de-a lungul Niprului care astăzi se confruntă cu atacul din Crimeea. Dar mai ales ar putea să mărșăluiască spre Moldova și inima Europei. Pe scurt, o nouă escaladare într-un context deja dramatic.

Este aceasta un plan inițial la care Putin a renunțat apoi? Sau ne confruntăm cu următoarea fază a războiului? Ipoteza debarcării la Odesa a fost luată în considerare încă de la început. Marina rusă este desfășurată masiv în fața orașului: a interzis principalul port ucrainean traficului comercial și trage rachetele de croazieră Kalibr în toată Ucraina. În larg există o flotă de nave speciale care pot arunca vehicule blindate și brigăzi de marinari pe coastă. Locuitorii orașului se tem de atac și construiesc posturi pe plaje, chiar dacă condițiile meteorologice nefavorabile fac improbabilă o acțiune în următoarele ore.

Un Lukașenko lăudăros arată o hartă care sugerează că este planificat și un atac rusesc asupra Moldovei, un partener democratic apropiat al UE”, a scris pe Twitter si Carl Bildt, fostul prim-ministru al Suediei.

Mai mulți analiști, în săptămânile premergătoare conflictului, au emis ipoteza că obiectivele Kremlinului s-au extins până în Transnistria, aducând întreaga coastă ucraineană a Mării Negre și mica enclavă din pământul moldovenesc înapoi pe teritoriul „Mamei Rusii”. De altfel, Transnistria nu este recunoscută de comunitatea internațională: s-a născut în momentul dizolvării URSS din cauza revoltei împotriva Moldovei a locuitorilor de limbă rusă, susținută de puternicele unități ale Armatei Roșii staționate în teritoriu.

Un „Non-Stat” care a supraviețuit din 1989 și unde se crede că în prezent sunt staționați aproximativ două mii de soldați de la Moscova. Un mic contingent, care putea conta pe contribuția a circa 10.000 de soldați ai armatei locale cu câteva sute de vehicule blindate.

Acestea sunt forțe prea mici pentru a deschide un nou front. Chiar și eventuala aterizare la Odesa ar trebui sprijinită de parașutiști și mai ales de bombardamente puternice, atât dinspre cer, cât și dinspre mare. O perspectivă deci de două ori teribilă. Un oraș cu un milion de locuitori transformat într-un câmp de luptă. Iar brigăzile ruse defilând la granițele Moldovei, o altă fostă republică sovietică strâns legată de Europa, dar care nu face parte din nicio alianță.

Generalul Claudio Graziano, care prezidează comitetul militar al Uniunii Europene, a subliniat chiar ieri acest lucru în La Repubblica: „Nu a existat o percepție deplină a planului rusesc și acum va trebui să ne confruntăm cu un conflict permanent care va avea protagoniști pe termen lung. Țările baltice fac parte din UE și NATO, în timp ce Moldova și Georgia, care făceau parte din URSS, nu au scutul alianțelor”.

Sursa: La Reppublica

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră