Presa austriacă este scandalizată: “O jihadistă româncă se ascunde în Innsbruck”

07 Dec 2015 | scris de Istvan Deak
Presa austriacă este scandalizată: “O jihadistă româncă se ascunde în Innsbruck”

În luna august, o româncă de 36 de ani a fost expulzată din Italia, pe motiv că sprijină activitatea teroriștilor de la ISIS prin răspândirea de mesaje propagandiste pe rețelele de socializare.

Mai exact, femeia a postat de mai multe ori pe Facebook mesaje în care aprobă atentatul terorist de la redacția ”Charlie Hebdo” din Paris, răspândea propaganda ISIS, se autopropunea ca martir și voia să se alăture mujahedinilor.

Femeia trăia cu soțul ei tunisian și cei doi copii în localitatea Klobenstein am Ritten din regiunea autonomă Tirolul de Sud, care aparține de Italia.

La întoarcerea din concediul din Tunisia, familia a fost așteptată de poliția italiană în portul din Genova.

Româncei i s-a transmis că este expulzată din țară. A fost urcată în avion și trimisă la București, în timp ce ceilalți membri ai familiei au ajuns acasă în Tirolul de Sud.

Motivul deciziei: poliția și Ministerul de Interne au ajuns la concluzia că femeia este o jihadistă și reprezintă o amenințare pentru siguranța națională.

Ajunsă la București, femeia nu a petrecut prea mult timp în România. După doar câteva zile a ajuns deja în Tirolul de Nord, mai exact în aproprierea orașului austriac Innsbruck.

Presa austriacă a aflat asta abia la începutul lunii decembrie, iar reacția nu se putea lăsa așteptată: “Jihadistă în Italia și mamă în Austria?”, “Incredibil! jihadista din Klobenstein a ajuns să stea complet legal în Innsbruck?”, “Persona non-grata în Tirolul de Sud, dar tolerată în Tirolul de Nord?”, sunt câteva reacții din publicațiile Tiroler Tageszeitung sau unsertirol.com.

Jurnaliștii au apelat imediat la Comandamentul pentru Apărarea Constituției și Combaterea Terorismului. Spre surprinderea lor, aceștia știau încă din luna august de sosirea româncei, însă nu au vrut să alarmeze populația.

“Doamna ne este cunoscută și o avem sub strictă supraveghere”, a anunțat purtătorul de cuvânt Marlies Zoglauer, care a confirmat că soțul și cei doi copii se află alături de româncă.

“Copiii merg la școală și sunt susținuți privat”, a mai adăugat acesta. Austriecii mai scriu că femeia nu vrea să rămână în Innsbruck și face demersuri disperate de a se întoarce în Italia.

Ea a contestat în instanță decizia de expulzare și așteaptă prima audiere. Până se va pronunța instanța, familia va rămâne în apropriere de Innsbruck. (I.D)

Alte stiri din Externe

Ultima oră