Acuzat de plagiat, premierul Luxemburgului renunță la diploma de drept

12 Feb 2022
Acuzat de plagiat, premierul Luxemburgului renunță la diploma de drept

Xavier Bettel a fost acuzat că a plagiat „mai mult de trei sferturi” din teza sa de drept, susținută la Universitatea Nancy-II, scrie ziarul Le Monde

Prim-ministrul Luxemburgului, Xavier Bettel, a anunțat la 1 februarie că va renunța la diploma de studii postuniversitare în drept, obținută în 1998 la Universitatea Nancy-II. Dacă ar fi vrut să o păstreze, ar fi trebuit să modifice teza sa despre „modelele de vot la alegerile pentru europarlamentare”... Bineînțeles că omul de stat, avocat de formație, are alte lucruri de făcut decât să se întoarcă la studii. Dar este deosebit de dornic să pună capăt unui caz care este cel puțin jenant.

În octombrie 2021, mass-media online Reporter.lu susținea că „mai mult de trei sferturi” din teza scrisă de Bettel a fost compusă din pasaje împrumutate, integral, din documente pe care tânărul student nu a considerat util să le citeze. Viitorul politician făcuse, printre altele, un copy/paste foarte mare din raportul unui europarlamentar grec, Georgios Anastassopoulos, datând din 2 iunie 1998. El mai luase și extrase cuvânt cu cuvânt de pe site-ul Parlamentului European. Din 56 de pagini, doar două sunt în întregime atribuite autorului său.

Universitatea nu vrea sa faca valuri 

Universitatea din Lorena, a explicat, la 1 februarie, într-un comunicat de presă deosebit de conciliant pentru premierul luxemburghez, că teza incriminată „a fost într-adevăr o lucrare originală de compilare a documentelor și de sinteză”, dar că „mai multe părți ale documentului ar putea fi considerate ca o formă de plagiat pentru că nu sunt citate într-un mod corect”.

„Din punct de vedere academic”, această comunicare de la Universitatea din Lorraine „este enormă. Pentru a îl salva pe Bettel, ea descalifică toate lucrările postuniversitare depuse înainte de 1998!„ spune judecătorul Jean-Noël Darde, fost lector în științe ale informației și comunicării la Universitatea din Paris-VIII. Acest profesor pensionar care conduce blogul "Archéologie du copie-coller" (Arheologia Copy-Paste), amintește că multe cazuri de plagiat au ajuns în instanță și că „economia Lorenei este strâns legată de economia luxemburgheză”.

Domnul Bettel a hotărât, la 48 de ani, să renunțe la diplomă, „pentru a înlătura orice îndoială asupra meritelor diplomelor și pentru a evita pierderea încrederii în activitatea academică”.

El a cerut „universității să-i accepte scuzele și decizia”.

Sursa: Le Monde

Alte stiri din Externe

Ultima oră