Anularea votului prezidențial dezbină societatea, în timp ce guvernul este învinuit pentru ignorarea presupusei amestecuri ale Rusiei, scrie Financial Times
Decizia șocantă a României de a-și anula votul prezidențial pentru presupusa amestecare a Rusiei a divizat democrația în curs de dezvoltare, evidențiind riscurile de a nu preveni interferența străină în alegerile europene. Autoritățile au declarat că candidatul la președinție Călin Georgescu, care l-a lăudat pe liderul rus Vladimir Putin și a jurat că va închide oponenții politici, a beneficiat de o campanie sofisticată pe rețelele de socializare care ar fi putut fi orchestrată doar de Rusia.
Românii au sărbătorit recent 35 de ani de la răsturnarea dictatorului comunist Nicolae Ceaușescu, însă cetățenii se confruntă acum cu dilema de a reacționa la victoria surprinzătoare a unui politician de extremă dreaptă în primul tur al unui scrutin care ulterior a fost anulat. Familiile și prietenii s-au împărțit în tabere opuse: unii susținându-l pe Georgescu, iar alții văzând victoria acestuia ca fiind furată.
„Uneori trebuie să sacrifici democrația pentru a salva democrația”, a spus Igor Bergler, un romancier și satiric politic de succes. Decizia Curții Constituționale a fost necesară pentru a preveni venirea la putere a unui potențial dictator, a spus el. „Dar este un pas clar antidemocratic care creează un precedent foarte periculos”.
Georgescu neagă că ar avea vreo legătură cu Moscova și a etichetat decizia instanței drept „lovitură de stat” menită să-l țină din funcție pe actualul președinte. El l-a numit pe președintele în exercițiu Klaus Iohannis „ilegitim” și l-a amenințat pe el și „guvernul său la fel de ilegitim” cu „ani și ani de închisoare” pentru că au luat decizii „care nu sunt în interesul poporului nostru”.
Politicienii și analiștii opoziției liberale îl învinovățesc și pe Iohannis și guvernul său pentru ignorarea avertismentelor și pentru că nu au concediat niciun oficial din cauza anularii. „Lucrurile au scăpat de sub control. Autoritățile, conduse de serviciile de informații, nu știau ce să facă, nu se așteptau la asta”, a spus Sorin Ioniță, care conduce Expert Forum, un think-tank din București. „Acum este paralizie. Toată lumea așteaptă ca altcineva să cadă primul.”
Expert Forum a avertizat în ajunul alegerilor că Georgescu a devenit mai popular pe TikTok în două luni decât toți ceilalți candidați la președinție tot anul. De asemenea, a semnalat asemănări cu o campanie pro-rusă la votul prezidențial al Republicii Moldova din noiembrie.
„Bănuim că a fost Rusia pentru că vedem un model folosit în Moldova”, a spus Ioniță. „Operațiunea Georgescu TikTok nu a fost improvizată. Știau ce fac, era o echipă întreagă capabilă să se ocupe de algoritmi și agenții care angajează influenceri.”
„Este un sistem care poate fi exploatat cu ușurință în altă parte”, a spus Ioniță. „Primul test va fi Germania pentru că miza este uriașă și vom vedea că tot ce s-a încercat aici va fi aplicat acolo.”
De asemenea, șeful serviciului german de informații a avertizat că alegerile din țară din 23 februarie riscă intervenția Rusiei .
Președintele Germaniei Frank-Walter Steinmeier, care aparține social-democraților împreună cu cancelarul Olaf Scholz, a declarat vineri că „influența externă este o amenințare la adresa democrației, fie că este sub acoperire, așa cum se presupune că este cazul în România, fie deschisă și flagrată, așa cum este în prezent practicat deosebit de intens pe X”.
Elon Musk, care deține platforma de social media X, a susținut partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania.
Este probabil ca România să își țină alegerile prezidențialz la sfârșitul lunii martie.
Iohannis i-a avertizat pe colegii lideri ai UE la un summit la începutul acestei luni că alegerile lor ar putea fi următoarea țintă în războiul hibrid al Rusiei. El a spus că este „aproape imposibil” să se dovedească legătura cu Moscova și nu a acuzat niciun oficial român pentru că nu a acționat la timp.
Kremlinul a negat amestecul în România sau în alegerile din orice altă țară europeană.
Înainte de votul anulat, sondajele de opinie estimaseră că premierul României Marcel Ciolacu, care și-a început luni al doilea mandat, va câștiga orice tur de scrutin împotriva unui candidat de extrema dreapta la președinție. Dar aceste estimări s-au dovedit greșite, întrucât premierul social-democrat s-a clasat pe locul al treilea, în urma politicianului liberal de opoziție Elena Lasconi și a lui Georgescu.
Lasconi intenționează să candideze din nou în primăvară, în ciuda faptului că a spus că este un „blestem” că Iohannis și Ciolacu nu și-au dat demisia amândoi.
„Suntem pe cale să ne pierdem democrația”, a spus ea duminică. „Suntem într-un război hibrid, [trebuie] să fim atenți la intervenția Rusiei în alegerile prezidențiale. Dar pe baza acestui principiu, ar trebui să anulăm și alegerile parlamentare”.
Curtea Constituțională a României nu a pus sub semnul întrebării validitatea sondajului parlamentar de 1 decembrie, în care Partidul Social Democrat al lui Ciolacu a fost pe primul loc, urmat de partidul de extremă dreaptă AUR, care îl susține pe Georgescu.
Ciolacu a promis că va organiza noul vot prezidențial „într-un climat normal, nu într-o realitate hibridă construită din afară de inamicii României”.