Populismul continuă să zguduie globul. Liderii de la Davos nu au idee ce să facă.

21 Ian 2024
Populismul continuă să zguduie globul. Liderii de la Davos nu au idee ce să facă.

De mai bine de un deceniu forțele de la extremele ideologice au sfâșiat structura politică globală. Și de la fel de mult timp, "elitele globale" de la Forumul Economic Mondial s-au îngrijorat de cât de periculos este acest fenomen - pentru afacerile pe care le conduc și țările pe care le guvernează, scrie Politico

Dar dupa ani de zile în lupta transnațională cu populismul renaștere liderii din Davos par să nu aibă soluții serioase.

În conversație după conversație am detectat resemnare și neajutorare în rândul liderilor de afaceri când a fost vorba de omologii lor din guvern. Există o dorință disperată de a vedea liderii politici ai lumii apelând mai mult la moderati în loc să valorifice extreme, dar există și recunoașterea faptului că piața politică nu răsplătește ușor oamenii de la mijloc.

Liderii se tem că polarizarea se va adânci pe măsură ce jumătate din populația globală, în peste 60 de țări, va vota în 2024 - peste tot, din Africa de Sud până în Statele Unite. Pentru ei, consecințele financiare pot fi grave, mai ales dacă rezultatele alegerilor amenință căile maritime sau când retorica campaniei duce la violență într-un loc în care au investit.

„Cea mai mare îngrijorare este instabilitatea”, a spus CEO-ul unui fond de capital privat.

Aceste 12 luni ar putea fi cel mai mare an electoral din istorie. Multe dintre campanii se desfășoară în focare de sentimente populiste și naționaliste, inclusiv în democrații majore precum India.

Departe de a vedea acest lucru ca un moment pentru a întoarce valul insularismului, liderii se pregătesc pentru o reacție nesfârșită. Unii spun că sunt îngrijorați să vorbească despre politică, deoarece extrema dreaptă și ultra stânga îi văd ca pe un dușman. Ei au, de asemenea, responsabilități financiare față de acționarii de toate categoriile politice și, prin urmare, trebuie să fie atenți la adoptarea anumitor poziții.

CEO-ul unei companii de bunuri de larg consum și-a exprimat consternarea față de mesajele sumbre ale campaniei de pe tot globul.

„Ceea ce ma ingrijorează este că toate narațiunile sunt negative”, a spus această persoană.

Raportul Global Riscs 2024 al WEF a arătat clar că fracturile sociale sunt o îngrijorare larg răspândită. Respondenții au enumerat „polarizarea societală și/sau politică” în primele trei preocupări, în urma dezinformarii generate de inteligența artificială nr. 2 și a vremii extreme nr. 1.

Un CEO al unei companii de îngrijire a sănătății a spus că, având forțe de muncă răspândite și diverse și încurajând munca în echipă, firmele ar putea contracara forțele politice distructive.

„Oricât de mult politica eșuează în a aduce oamenii împreună, companiile trebuie să intensifice efortul de a aduce oamenii împreună”, a spus el. „Multe provocări de la schimbările climatice la modul de a obține acces echitabil la îngrijirea sănătății – oportunități și provocări – au nevoie de dezbatere și au nevoie de muncă în echipă, și nu de polarizare și nu de simplificare.”

A fost un sentiment frumos, dar nu a inspirat mult mai mult decât o speranță vagă.

La fel ca multe dintre celelalte observații politice de aici, ar fi putut fi împărtășită în orice moment în ultimul deceniu. Dacă s-au învățat lecții din cele mai acute convulsii populiste din lume — prima administrație Trump, experiența Bolsonaro din Brazilia, implementarea Brexit-ului și altele — acestea nu erau dovezi.

O parte a problemei pentru această mulțime poate fi amploarea incredibilă a anului electoral la îndemână.

Chiar și unii lideri guvernamentali spun că numărul mare de alegeri creează un peisaj de afaceri și de reglementare incert, deoarece politicienii din campania electorală amână deciziile dificile până după încheierea votului.

Alte stiri din Externe

Ultima oră