Polonia va ridica gard de sârmă ghimpată la granița cu Kaliningrad

02 Noi 2022
Polonia va ridica gard de sârmă ghimpată la granița cu Kaliningrad

Ministrul polonez al Apărării a anunțat miercuri, 2 noiembrie, construirea unei bariere de-a lungul graniței cu exclava rusă Kaliningrad, pentru a preveni trecerea ilegală a migranților, orchestrată, potrivit Varșovia, de Rusia, scrie Le Figaro.

Polonia a creat deja o barieră fizică și electronică de-a lungul graniței cu Belarus, un aliat al Rusiei, acuzând regimul belarus că a lăsat să intre migranți care doresc să ajungă în Uniunea Europeană, ceea ce Minsk neagă.

În urma lansării zborurilor care leagă Orientul Mijlociu și Africa de Nord cu Kaliningrad, „ Am decis să acționez pentru a crește securitatea la granița cu enclava Kaliningrad. Începem să construim un gard temporar acolo ”, a declarat Mariusz Blaszczak reporterilor.

Potrivit acestuia, bariera va fi formată din trei garduri paralele din sârmă ghimpată, de 2,5 metri înălțime și o lățime totală de 3 metri, precum și echipamente electronice. Lucrările încep „azi” la această graniță terestră lungă de 210 de kilometri, a insistat el.

Pentru a preveni o criză migrațională pe care Polonia o consideră un „război hibrid” rus și belarus îndreptat împotriva sa, Varșovia a impus în septembrie 2021 o zonă de aproximativ trei kilometri lățime și peste 400 de kilometri lungime la granița sa cu Belarus. Această zonă a fost interzisă tuturor nerezidenților, inclusiv membrilor ONG-urilor care ajută migranții și jurnaliștilor.

De la ridicarea acestei măsuri în luna iulie a anului trecut, este în continuare interzisă apropierea la 200 de metri de această graniță, protejată de atunci de o barieră metalică înaltă de cinci metri, în curs de dotare cu camere și detectoare de mișcare. În ciuda practicii obișnuite de respingere aplicată de Polonia, aproximativ o sută de încercări de trecere ilegală a graniței polono-belaruse, de către migranți în principal din Orientul Mijlociu, sunt raportate zilnic de polițiștii de frontieră și de ONG-urile care operează în piață.

Alte stiri din Externe

Ultima oră