Varșovia investește deja masiv în apărare. Acum are nevoie de forță umană. De când Polonia și-a dezvăluit obiectivul de a antrena fiecare bărbat adult pentru război, deținerea unui pașaport polonez a căpătat un alt sens, scrie Politico
„Nu trebuie să te temi!” a glumit premierul polonez Donald Tusk într-un videoclip pe rețelele sociale, adresându-se actorului american Jesse Eisenberg. Actorul de 41 de ani a primit cetățenia poloneză la începutul lunii, datorită rolului său în A Real Pain, un film nominalizat la Oscar despre doi veri evrei înstrăinați care se reunesc pentru un tur al Holocaustului în Polonia.
La doar câteva zile după ce Eisenberg a devenit cetățean polonez, Tusk a anunțat planuri pentru o expansiune militară dramatică.
„Îți vom oferi un antrenament atât de bun, încât următorul rol de James Bond? E al tău!” a spus Tusk, subliniind că instruirea este voluntară.
Polonia a petrecut aproape două secole sub dominația Moscovei și păstrează o neîncredere profundă față de această țară. Invazia Rusiei în Ucraina, în 2022, a amplificat considerabil această îngrijorare.
Astăzi, Varșovia este cel mai mare investitor în apărare din NATO, alocând 4,7% din PIB, deține cea mai mare armată din UE și cheltuie miliarde de euro pe avioane, rachete, tancuri, artilerie și alte echipamente militare.
Acum, statul de pe linia frontului își pregătește populația pentru război.
Dacă ar izbucni un conflict de amploare, Polonia nu are avantajul profunzimii strategice, pe care alte țări europene îl posedă, a declarat pentru Politico generalul Wiesław Kukuła, șeful Statului Major al Forțelor Armate Poloneze.
„Suntem vecini cu Federația Rusă și cu aliatul său, Belarus, așa că nu avem un tampon între noi și ei și dispunem de un timp limitat pentru a ne pregăti și a răspunde,” a spus Kukuła.
În loc să se bazeze pe spațiu pentru a respinge rușii, Polonia intenționează să își mărească efectivele militare la 500.000 de soldați și să antreneze milioane de rezerviști, a declarat Tusk în parlament, la începutul lunii martie.
„Până la sfârșitul anului, vrem să avem un model pregătit astfel încât fiecare bărbat adult din Polonia să fie instruit pentru război, iar această rezervă să fie adecvată posibilelor amenințări,” a spus Tusk, adăugând că și femeile se pot înscrie voluntar.
Un nou mod de operare
Detaliile sunt încă în lucru, iar armata urmează să propună un plan până la sfârșitul lunii martie, a spus Kukuła. Procesul legislativ va începe imediat după aceea.
Autoritățile intenționează să introducă programe de instruire militară pe termen scurt, destinate civililor fără experiență militară, a raportat ziarul Rzeczpospolita. Aceste cursuri intensive, de doar câteva zile, vor oferi cunoștințe fundamentale despre apărarea civilă, prim ajutor și anumite abilități militare de bază.
Pentru cei care au deja experiență militară, guvernul va oferi cursuri de perfecționare, menite să îmbunătățească abilități specifice precum precizia în utilizarea armelor de foc, medicina de luptă și orientarea terestră.
Cei care doresc o pregătire mai extinsă vor putea participa la un program de instruire de o lună, disponibil atât fizic, cât și online.
„Primul obiectiv al acestui program este îmbunătățirea disponibilității și calității rezerviștilor," a spus Kukuła. "În prezent, armata are un număr mare de rezerviști, dar vârsta lor medie este de aproximativ 45 de ani. Dacă conflictul și presiunea asupra Poloniei vor persista pe o perioadă îndelungată, rezervele de soldați bine pregătiți vor fi esențiale.”
Planul inițial este de a instrui 100.000 de persoane până la sfârșitul anului 2026, a mai spus generalul.
„Al doilea obiectiv este chiar mai important – trebuie să pregătim societatea pentru efectele unei crize, chiar dacă nu toată lumea urmează pregătirea militară," a subliniat el.
Mentalitatea de război
Nu toți polonezii sunt însă gata să meargă la luptă pentru a-și apăra țara.
Un sondaj arată că peste jumătate dintre polonezi susțin inițiativa, dar doar 39% s-au declarat dispuși să participe. Un alt sondaj a relevat că aproximativ două treimi dintre polonezi ar rămâne în țară dacă ar izbucni un război, în timp ce o treime ar încerca să fugă.
„Dacă războiul ar ajunge la noi – ceea ce consider puțin probabil, dar nu imposibil – atunci, contrar a ceea ce spune Donald Tusk acum, recrutarea obligatorie ar fi reintrodusă, iar bărbaților, cu puține excepții, li s-ar interzice să părăsească țara,” a declarat jurnalista Patrycja Wieczorkiewicz, de la publicația de stânga Krytyka Polityczna.
"Nu îmi pot imagina să fug într-o astfel de situație… să-mi las în urmă prietenii, colegii și pe ceilalți," a spus ea.
Însă motivația ei nu este patriotismul. „Aceasta nu ar fi o luptă pentru Polonia, ci împotriva unui agresor fascist-imperialist care ucide, violează și torturează," a spus Wieczorkiewicz.
Alții nu simt însă nicio obligație de a lupta.
Un raport al ziarului Gazeta Wyborcza citează tineri din orașe care sunt sceptici că țara le-a oferit suficient încât să simtă că trebuie să dea ceva înapoi.
„Sunt patriot, îmi iubesc țara, dar asta nu înseamnă că trebuie să mor pentru ea. Într-un război nu aș fi decât carne de tun," a declarat un student pentru ziar. "Legătura mea cu această țară se rezumă la taxele pe care le plătesc și la faptul că nu îmi oferă nicio șansă reală de a-mi întemeia o familie în condiții decente," a spus el, referindu-se la prețurile ridicate ale locuințelor și la dobânzile mari la creditele ipotecare.
Pentru a asigura un interes suficient în program, guvernul trebuie să vină cu stimulente financiare și o campanie eficientă de promovare, a spus expertul militar Marek Kozubel.
"Competențele dobândite ar trebui să fie utile atât în timpul războiului, cât și în viața civilă – cum ar fi securitatea cibernetică sau instruirea medicală," a subliniat Kukuła.
Dacă Polonia este pregătită și Rusia știe acest lucru, acest lucru va acționa ca un factor de descurajare, a adăugat el. "În opinia mea, va fi suficient de puternic pentru ca Rusia să nici nu înceapă un conflict.”