Călin Georgescu, scepticul NATO de extremă-dreapta, este pe cale de a câștiga președinția României, datorită unei campanii influențate de Rusia, scrie Politico
Mii de manifestanți s-au strâns joi seară în centrul Bucureștiului pentru a-și arăta sprijinul pentru valorile europene înaintea unor alegeri critice care pare să vadă un izolaționist radical de extremă-dreapta preluarea puterii în România.
Călin Georgescu, un sceptic NATO și UE care a fost simpatic față de Rusia, a șocat sistemul politic occidental în urmă cu două săptămâni, venind de nicăieri pentru a conduce cursa prezidențială a României.
El nu are partid, nu a luat parte la mari dezbateri de televiziune și a fost aproape necunoscut alegătorilor înainte de a ajunge pe primul loc în primul tur de scrutin. Joi, secretarul de stat al SUA Antony Blinken s-a alăturat serviciilor de informații române pentru a arăta cu degetul o operațiune majoră de influență străină – probabil din Rusia – pentru a stimula campania lui Georgescu.
Duminică, Georgescu o va înfrunta în turul doi pe candidatul de centru-dreapta pro-UE Elena Lasconi.
O mulțime de oameni s-au adunat în Piața Universității din centrul Bucureștiului în ciuda frigului, joi seară, scandând „libertate” și fluturând steaguri UE și România. Pe fundalul scenic al drapelului UE, vorbitori, inclusiv muzicieni și alte celebrități, și-au exprimat argumentele pentru o țară a libertății și a valorilor europene cu privire la exterior.
Deși nu a fost un eveniment de campanie politic deschis, vorbitorii și-au semnalat sprijinul clar pentru Lasconi în turul de duminică împotriva lui Georgescu.
„Alegem între Est și Vest – până acum am avut siguranță”, a spus Aurelia Poderescu, 54 de ani, care a participat la eveniment. „Pentru noi, NATO și UE înseamnă siguranță pentru copiii și nepoții noștri.”
Asta face din Lasconi singura opțiune viabilă, a spus ea. „De cealaltă parte, îl avem pe Georgescu, care este un neofascist. Nu vrem ca copiii și nepoții noștri să fie vânați pe străzi de luni încolo.”
Potrivit ultimului sondaj de la Atlas Intel, Georgescu are 47%, un avans de patru puncte față de Lasconi cu 43 %. Transformarea dramatică a lui Georgescu i-a șocat pe aliații occidentali ai României, analiștii avertizând că roboții ruși ar fi putut să-i fi amplificat campania pe rețelele de socializare într-o operațiune de influență extrem de țintită și eficientă.
Vorbind despre monitorizarea alegerilor la un summit din Malta, Blinken a făcut cea mai clară declarație a Occidentului de până acum că regimul lui Putin este de vină. „Autoritățile române descoperă un efort rusesc – de amploare și bine finanțat – de a influența recentele alegeri prezidențiale”, a spus el.
Pentru mulți dintr-o țară care a petrecut decenii pe orbita opresivă a Moscovei, amenințarea intervenției ruse rămâne alarmantă.
„Suntem în pericol grav să devenim ca Belarus, unde Rusia ne va conduce complet țara”, a spus Andrei Buterez, un inginer de software în vârstă de 29 de ani, în timp ce urmărea mitingul de la București. Oamenii care îl susțin pe Georgescu „au fost păcăliți de campania pe social media” pe care a împins-o, cu ajutorul celor din afară, a adăugat el.
Cu toate acestea, milioane de alegători – inclusiv cei care trăiesc în alte țări și votează de departe – au susținut cei din afară. Candidatura sa a divizat prietenii și a lăsat membrii familiei pe părți opuse. „Este absolut șocant”, a spus Buterez. „Este un duș rece de gheață pe care l-am experimentat.”
Ioana Marussi, 29 de ani, și ea inginer software, a spus că Georgescu „vorbește cu cei nemulțumiți de situația politică”, un public potențial larg în România. Răspunsul lui este să ducă țara înapoi la o perioadă în care era o societate închisă și de extremă dreaptă, înainte de al Doilea Război Mondial, a spus ea.
Georgescu a criticat sprijinul constant pentru Ucraina și și-a exprimat scepticismul cu privire la operațiunile NATO pe teritoriul României. El a promis că va demonta sistemul de partide politice din România, ceea ce i-a determinat pe unii să spună că vrea să instaureze o dictatură.
Campania sa a reaprins amintirile despre trecutul sângeros al României sub dictatorul comunist Nicolae Ceaușescu și despre violenta revoluție din 1989 care l-a răsturnat. „Aveam 18 ani la acea vreme și auzeam oamenii trăgând”, a spus Poderescu, citat mai devreme. „Am aceeași frică și astăzi. Nu ne putem întoarce la vremea aceea.”
“Romania: 2024, not 1984!” on a protest sign at anti-extremist, pro-democracy, pro-EU demonstrations pic.twitter.com/FWKxph9H5s
— Paula Erizanu (@paulaerizanu) December 5, 2024
???????? Anti-Georgescu protest in Bucharest turns out underwhelming
— Daily Romania (@daily_romania) December 6, 2024
Pro-Lasconi media reports an attendance of 3,000 protesters, but pictures show barely a thousand people pic.twitter.com/5QA3XqZTCG