Miliardarul „cameleon” este unul dintre cei mai puternici oameni conectați politic din lume. Guvernele Europei încă încearcă să nu fie in vizorul lui, scrie Politico.
Este un miliardar controversat aflat în avangarda tehnologiilor verzi, deține o platformă media politică influentă și are acces direct la viitorul președinte al Statelor Unite.
Nu este de mirare că guvernele din Europa sunt în dificultate, încercând să gestioneze relația cu Elon Musk, evitând în același timp criticile sale imprevizibile și adesea lipsite de informare despre politica lor internă.
Proprietarul Tesla și X – numit pentru a conduce o echipa a eficienței guvernamentale în cel de-al doilea mandat prezidențial al SUA al lui Donald Trump – nu are nicio reținere în a critica administrațiile în serviciu și a îsi pune greutatea în spatele mișcărilor de opoziție din dreapta populistă. Asta în ciuda faptului că el se plânge de interferența străină atunci când alții încearcă să se implice în politica SUA.
Cea mai mare țintă a lui pare să fie cu guvernul laburist britanic sub prim-ministrul Keir Starmer. Dar el l-a criticat aspru și pe cancelarul german Olaf Scholz și a susținut mișcările extreme de dreapta în ambele țări.
Alți lideri europeni au încercat să-l curteze pe Musk în speranța de a îi evita furia și de a-și netezi relațiile cu Trump, pe care Musk l-a ajutat în alegerui prin finanțare de milioane de dolari în campanie.
Președintele francez Emmanuel Macron l-a invitat pe proprietarul Tesla și Twitter la redeschiderea catedralei Notre-Dame și îl dorește la un viitor summit tehnologic.
Premierul italian Georgia Meloni și-a construit propria legătură cu Musk. Iar președintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost forțat să se poarte frumos cu el în timpul unui apel post-electoral cu Trump, în ciuda dezacordurilor puternice cu privire la răspunsul la invazia pe scară largă a Rusiei.
Liderii de mai departe, inclusiv președintele turc Recep Tayyip Erdoğan și prim-ministrul indian Narendra Modi , și-au netezit, de asemenea, relațiile cu omul de afaceri pentru a evita tipul de tratament dur acordat premierului canadian Justin Trudeau. Musk pare să-l susțină pe rivalul conservator al lui Trudeau.
Trump l-a recompensat pe patronul SpaceX cu numirea sa în echipa guvernamentală pentru reducerea costurilor și rar a fost văzut fără Musk alături de el de la alegeri, cimentându-i influența asupra viitoarei administrații.
Printre aliații și inamicii săi politici, s-a format un consens că Musk este unul dintre cei mai puternici oameni din lume – dacă nu cel mai puternic. A fi în vizorul criticilor lui poate avea consecințe groaznice.
„Ca un cameleon, nu știi niciodată ce versiune a lui Elon Musk apare”, a spus un fost consilier guvernamental din Marea Britanie care s-a ocupat de Musk. "Este o figură periculoasă. Și nu este în interesul nimănui să-l aibă drept dușman."
Întreabă-l pe Keir Starmer
Musk lansează atacuri pe rețelele sociale la Starmer cu o rutină aproape obsesivă .
El a susținut mișcarea Reform din Marea Britanie condusă de militantul pentru Brexit Nigel Farage – un prieten de lungă durată al lui Trump, care l-a întâlnit pe Musk luna trecută când au discutat despre o potențială donație.
În ultimele zile, Musk și-a pus greutatea în spatele grupului de extremă-dreapta al lui Tommy Robinson – un pas prea departe chiar și pentru Farage. A făcut acest lucru în timp ce a facut afirmații că Starmer nu a reușit să ia în serios problema bandelor de violatori de copii în timp ce era șef al procuraturii britanice.
Cele mai recente afirmații ale lui Musk pe X au câștigat o mustrare din partea ministrului Muncii, Andrew Gwynne. „Elon Musk este un cetățean american și poate că ar trebui să se concentreze asupra problemelor de cealaltă parte a Atlanticului”, a spus el la radio LBC .
Însă șeful lui Gwynne, secretarul pentru Sănătate Wes Streeting, i-a oferit șefului Tesla o ramură de măslin într-un interviu ulterior, demonstrând disputa din guvernul britanic dacă să-l enerveze sau nu pe miliardar.
Streeting a spus că criticile lui Musk au fost „judecate greșit și cu siguranță nu a fost informat”, dar a subliniat că guvernul britanic este dornic să coopereze cu giganții tehnologici pentru a combate exploatarea sexuală a copiilor, cea mai recentă cruciadă a lui Musk și un punct de campanie pentru Farage.
„Suntem dispuși să lucrăm cu Elon Musk, care cred că are un rol important de jucat cu platforma sa de socializare pentru a ne ajuta pe noi și alte țări să abordăm această problemă serioasă”, a declarat Streeting pentru ITV News . „Dacă vrea să lucreze cu noi și să-și sufle mânecile, ar fi binevenit.”
Dar Musk nu dă semne de retragere, iar refuzul guvernului Marii Britanii de a-l invita la un summit crucial pentru investiții din octombrie s-ar putea să-i fi pecetluit relația cu miliardarul.
La rândul său, Starmer's Downing Street a evitat cu atenție să comenteze ultimele atacuri ale lui Musk, chiar dacă Musk l-a catalogat pe prim-ministru drept „complice la VIOLUL Marii Britanii” și a cerut noi alegeri.
Parlamentarii lui Starmer – care priveau nervoși la o provocare din partea partidului lui Farage – au fost mai puțin circumspecți.
Unul dintre ei a deplâns că „într-un moment în care comunitățile trebuie să vină și să lucreze împreună, avem pe cineva cu multă influență, care seamănă diviziuni și răspândește ură”.
Germania arată degetul mijlociu
În Germania, liderii politici de mainstream sunt din ce în ce mai preocupați de ceea ce ar putea însemna sprijinul lui Musk pentru partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) în relațiile dintre administrația Trump și viitorul guvern de coaliție al Germaniei.
Și au fost mai puțin timizi decât guvernul Regatului Unit să-l critice direct pe Musk.
Cancelarul de centru-stânga Scholz –oaia neagra a lui Musk– a convocat alegeri anticipate pentru 23 februarie și s-a trezit într-o campanie care se luptă împotriva antreprenorului, precum și a oponenților săi politici interni.
Într-un interviu pentru Funke Mediengruppe publicat în ultimele zile, co-liderul social-democrat Lars Klingbeil a comparat intervențiile lui Musk la alegerile germane cu operațiunile de influență susținute de Kremlin și de președintele rus Vladimir Putin.
„Amândoi vor să ne influențeze alegerile și să sprijine în mod specific inamicii democrației AfD”, a spus Klingbeil. „Ei vor ca Germania să fie slăbită și cufundată în haos”.
Candidatul conservator favorit pentru a fi următorul cancelar al Germaniei, Friedrich Merz, s-a prezentat drept un lider care va putea să încheie „înțelegeri” cu Trump – într-un moment în care exporturile germane sunt expuse amenințărilor repetate ale președintelui ales cu război comercial cu Europa.
Mulți politicieni germani se tem că, cel puțin, Musk și viitoarea administrație vor submina și mai mult partidele centriste germane prin sprijinul AfD și minimalizarea radicalismului acesteia.
Aceste îngrijorări au devenit mai pronunțate când vicepreședintele ales al SUA, JD Vance, a republicat o traducere în limba engleză a controversatului articol al lui Musk în favoarea AfD publicat în ziarul german Welt am Sonntag.
„Nu susțin un partid la alegerile germane, deoarece nu este țara mea și sperăm să avem relații bune cu toți germanii”, a scris Vance pe X.
„Dar aceasta este o piesă interesantă”, a adăugat el.
Linguşirea lui Macron
Musk nu și-a acordat încă sprijinul în spatele Marinei Le Pen și extremei drepte franceze. Dar președintele Macron – care, la fel ca Scholz în Germania, este fragil din punct de vedere politic și se confruntă cu turbulențe interne – este disperat să-l aducă de partea lui.
El l-a îndemnat pe antreprenorul în tehnologie, alături de Trump, să participe luna viitoare la un summit major de inteligență artificială la Paris . Apariția celor doi la recenta redeschidere a Notre-Dame a fost o lovitură diplomatică pentru Macron.
„Trump nu pare să privească Parisul în același dispreț cuc are priveste UE sau Germania”, a spus un expert republican în politică externă care lucrează cu echipa de tranziție a lui Trump. „Macron se poate felcita că nu este în locul lui Scholz.”
Pe de alta parte Comisia Europeană continuă investigațiile pentru a stabili dacă X respectă regulile de informare.
A constatat că X încalcă Digital Services Act, legea emblematică a UE privind moderarea conținutului, pentru designul înșelător al bifelor de „verificare” și o lipsă de transparență pentru cercetători.
Comisia este încă în discuție despre potențialele încălcări ale X în ceea ce privește diseminarea conținutului ilegal și măsurile de combatere a manipulării informațiilor si se gândește dacă ar putea să-l pdepsească pe Musk cu o mega-amenda.
Un schimb de replici între Musk și fostul comisar european pentru politica digitală Thierry Breton a devenit din ce în ce mai ostil. Breton și-a dat demisia la scurt timp după războiul lor de cuvinte, provocând ironiile lui Musk .
Liderii europeni așteaptă să vadă unde își îndreaptă atenția Musk odată ce Trump va prelua mandatul la sfârșitul acestei luni.
Singura certitudine este că vechile reguli ale diplomației a fost aruncate pe fereastră.
„Deși comportamentul său este îndoielnic, afacerile și comerțul sunt imprevizibile,” a declarat fostul consilier al guvernului britanic. „Guvernele nu ar trebui să excludă niciodată o oportunitate semnificativă de a face afaceri cu el.”